nieuws

‘Doorgaan met Groninger Forum vereist nieuwe aanpak’

bouwbreed Premium

De bouw van het Groninger Forum moet anders worden aangepakt. Dat concludeert een onderzoekscommissie onder leiding van Jan Terlouw. De gemeente moet zich nadrukkelijk als opdrachtgever opstellen.

De huidige projecteigenaren, de toekomstige bewoners en de stichting Groninger Forum, zijn volgens Terlouw ‘niet meer onafhankelijk’ ten opzichte van het plan dat nu op tafel ligt.

Het Forum is een grootschalig nieuwbouwproject dat plaats moet bieden aan een vernieuwde bibliotheek, een debatcentrum, een bioscoop en horeca. Het 190 miljoen euro kostende plan houdt bestuurlijk Groningen al maanden in zijn greep.

Provinciale Staten trok eind 2010 een toegezegde subsidie van 35 miljoen euro in. Zij waren van mening dat het Forum in de huidige opzet niet valt te exploiteren. Volgens de Terlouw is een commerciële invulling, zoals Provinciale Staten die graag hadden gezien, geen goede keuze. Met de beoogde culturele doelstelling is weinig mis, concludeert de D66-coryfee.

De besluitvorming door de provincie over de subsidieaanvraag voor het Forum verdient geen schoonheidsprijs, concluderen de onderzoekers. Ook de rol van de gemeente was te passief.

De bouw van Forum moet gewoon doorgaan, vindt Terlouw. “Stoppen betekent stilstand voor de ontwikkeling van de Groningse binnenstad.” Daarnaast bestaat de kans dat een deel van de inmiddels geïnvesteerde zeventig miljoen euro ‘als verlies kan worden bestempeld’. Terlouw plaatst wel kanttekeningen bij het plan. De communicatie had beter gekund en de invulling van het Forum moet dynamischer.

Reageer op dit artikel