nieuws

Corporaties gaan aanzienlijk minder geld lenen in 2011

bouwbreed

Woningcorporaties gaan dit jaar aanzienlijk minder geld lenen van de Nederlandse Waterschapsbank (NWB). Vorig jaar werd 2,7 miljard euro aan de sociale huisvesters uitgeleend.

In totaal had de NWB eind 2010 26,8 miljard euro aan leningen uitstaan bij woningcorporaties, dat is 62 procent van de kredietportefeuille van de bank. Vorig jaar hebben de corporaties meer dan normaal geleend, omdat ze anticipeerden op de Europese regelgeving over staatssteun.

De borgingsmogelijkheden zijn na 1 januari van dit jaar beperkt. Alleen de financiering van woningen voor de doelgroep (inkomens tot 33.600 euro) kunnen met borging van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) worden gefinancierd. Voorheen konden ook andere woningen die in hetzelfde project werden gebouwd, geborgd worden. Door de WSW-borging kunnen woningcorporaties goedkoper geld lenen.

De NWB verstrekte in 2010 totaal 7 miljard euro aan leningen en behaalde 38 miljoen euro winst. Woningcorporaties kunnen voor ongeborgde leningen niet bij de publiekesectorbank aankloppen.

Reageer op dit artikel