nieuws

Corporatie Ymere wil in 2011 duizend woningen bouwen

bouwbreed

Woningcorporatie Ymere wil in 2011 duizend woningen in aanbouw nemen en renoveren. Vorig jaar werd gestart met 1.200.

Dat blijkt uit het jaarplan 2011 van de Amsterdamse woningcorporatie. In totaal leverde Ymere vorig jaar 1.900 nieuwe en gerenoveerde woningen op.

Mede door kostenbeheersing en efficiencyverbeteringen werd 64 miljoen euro nettowinst behaald. De kasstromen verbeterden doordat er meer woningen werden verkocht (654 in 2010, tegen 418 in 2009). In 2011 wil Ymere 850 woningen verkopen. De corporatie gaat meer woningen te koop zetten en zal vanaf de zomer ook woningen met korting en terugkoopgarantie (Koopgarant) aan gaan bieden.

In het algemeen streeft de grootste corporatie van Nederland (82.000 woningen) ernaar jaarlijks gemiddeld circa 2 procent van haar bezit te vernieuwen door sloop-nieuwbouw of renovatie. Het afgelopen jaar investeerde Ymere 354 miljoen euro in de bouw. In de periode 2008-2012 denkt de corporatie ongeveer 3,6 miljard euro aan vastgoed (nieuwbouw en bestaand bezit) uit te geven.

Hoewel Ymere dit jaar duizend woningen onder handen wil nemen, plant de corporatie dit jaar 1.670 woningen aan te pakken. “We weten echter dat het er in werkelijkheid minder zullen worden. Onze ervaring is dat het inplannen van overcapaciteit noodzakelijk is, omdat er altijd projecten vertragen of ergere averij oplopen. Ieder project kent onzekerheden, zeker in crisistijd”, aldus de corporatie.

Reageer op dit artikel