nieuws

Caterpillar begint 2011 met recordwinst

bouwbreed Premium

Caterpillar begint 2011 met recordwinst

De Amerikaanse fabrikant van zware machines Caterpillar heeft in het eerste kwartaal een recordwinst behaald. De nettowinst vervijfvoudigde tot 1,23 miljard dollar (827 miljoen euro). Met name het mijnbouwsegment floreert door de sterk gestegen grondstofprijzen. Caterpillar had duidelijk een vooruitziende blik toen het vorig jaar besloot besloot om producent van mijnbouwmaterieel Bucyrus International over te nemen.

Producent van onder meer bulldozers, zware mijnbouwtrucks en graafmachines Caterpillar zag de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar met maar liefst 57 procent toenemen tot 12,95 miljard dollar. Het concern profiteerde enerzijds vooral van een sterke vraag in opkomende economieën en anderzijds vanuit de mijnbouw. Daar spelen de sterk stijgende grondstoffenprijzen een belangrijke rol. Zogezien komt de overname van Bucyrus op een goed moment. De overname kost Caterpillar bij elkaar zo’n 8,5 miljard dollar en dis de grootste overname in de geschiedenis van de Amerikaanse machinebouwer.

Caterpillar verhoogt zijn winstverwachting voor heel 2011 naar 6,25 tot 6,75 dollar per aandeel. Eerder werd gerekend op een winst per aandeel van circa 6 dollar.

Meer info: www.cat.com.

Reageer op dit artikel