nieuws

‘Brandgevaarlijke’ varkensstal mag gebouwd worden

bouwbreed Premium

De bouw van een ‘brandgevaarlijke’ varkensstal in Boxmeer mag doorgaan. Dat heeft de Raad van State bepaald. De stal voldoet aan het bouwbesluit, en mag gebouwd worden.

Stichting Wakker Dier had een zaak aangespannen, omdat de stal brandgevaarlijk zou zijn. Volgens de organisatie voldoet de stal niet aan de VROM richtlijn Beheersbaarheid van Brand uit 2007. Deze richtlijn stelt dat een brandcompartiment in een stal, in tegenstelling tot andere gebouwen, nooit groter mag zijn dan 2.500 vierkante meter. “De Overheid heeft echter verzuimd om het Bouwbesluit uit 2003 aan te passen aan de nieuwe Woningwet en richtlijn”, aldus Wakker Dier. Hierdoor kunnen gemeenten bouwvergunningen goedkeuren als zij aan het verouderde Bouwbesluit voldoen. “Ook al is de stal in kwestie brandgevaarlijk en voldoet deze niet aan de nieuwe regels uit 2007.”

Wakker Dier vreest voor extra slachtoffers bij branden, terwijl maatregelen simpel kunnen worden toegepast. Zo is het nu niet verplicht stallen te voorzien van brandmelders of brandblussers. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) komt voor de zomer met een plan om stalbranden aan te pakken.

Reageer op dit artikel