nieuws

Bouwvolume Nederland groeit bovengemiddeld

bouwbreed

De bouwproductie in de eurozone is in februari met 0,7 procent gedaald ten opzichte van januari. Nederland noteerde een stijging van 1,7 procent.

Dat blijkt uit cijfers die gisteren bekend zijn gemaakt door Eurostat, het Europees statistisch bureau.

De productiestijging in Nederland is de grootste sinds het tweede kwartaal van vorig jaar. In Europa deden alleen Groot-Brittannië (8,2 procent), Duitsland (3,4 procent), Polen (2,1 procent) en Portugal (4,3 procent) het beter.

Eurostat noteerde voor vijf landen een daling van het bouwvolume: Slovenië, Slowakije, Bulgarije, Frankrijk en Roemenië. Veruit de grootste afname vond plaats in Slovenië. Daar zakte de productie met bijna 8 procent in.

Dieptepunt

Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar nam het bouwwerk in de eurozone juist toe, met 3,5 procent. Daarmee is een einde gekomen van maanden van louter dalingen, met december 2010 als dieptepunt, toen het volume met bijna 14 procent terugliep.

Uit de cijfers blijkt overigens dat de verschillen tussen de Europese landen groot zijn. Zo steeg de bouwproductie in Duitsland met ruim 56 procent, terwijl Spanje een daling van dik 31 procent voor zijn kiezen kreeg. Ook Polen en Zweden deden het goed met een stijging van respectievelijk 21 procent en 7,8 procent. Daartegenover stonden Bulgarije (-13,6 procent) en Slovenië (-20 procent) die met Spanje tot de grootste dalers behoorden.

In de Nederlandse bouw trok het werk in februari met 15,4 procent aan. In de eerste maand van het jaar werd al een plus genoteerd van 6 procent. Of er daadwerkelijk sprake is van toenemende productie, is overigens nog maar de vraag. De ING waarschuwde onlangs dat de stijgende volumes vooral verband houden met de strenge winter vorig jaar en het grote aantal faillissementen. Die geven volgens de bankverzekeraar een vertekend beeld.

In Europa blijkt de grond-, weg- en waterbouw een stuk slechter te presteren dan de burgerlijke- en utiliteitsbouw. Noteerde de gww een kleine plus van 0,4 procent, de b&u-sector zag de toename van de bouwproductie in februari uitkomen op 3,6 procent.

Reageer op dit artikel