nieuws

Bouwproductie groeit vooral door faillissementen

bouwbreed

De voortvarende start van de bouwsector in de eerste maanden van dit jaar, is vooral schijn. Faillissementen en het winterweer vertroebelen de groeicijfers.

Dat constateert het Economische Bureau van ING in zijn nieuwste kwartaalbericht. In januari steeg de bouwproductie met ruim 10 procent. Bovendien nam de werkvoorraad tussen december en februari met vier tiende maand toe tot 6,3 maanden. Daarmee lijkt de bouw de weg naar boven weer te hebben gevonden.

De rekenmeesters van ING temperen echter het optimisme. Zo moet de forse productieverhoging volgens hen vooral afgezet worden tegen het extreem lage productieniveau in januari 2010 als gevolg van het slechte weer. “Toen kampten 51 procent van de bedrijven met stagnatie van werkzaamheden door vorst. Een jaar later gold dit voor slechts 9 procent. Hierdoor konden bouwbedrijven flink doorwerken en ging de productie dus flink omhoog”, aldus sectormanager Jan van der Doelen van de bank-verzekeraar. De stijgende orderboeken van de laatste maanden kunnen volgens hem verklaard worden door het hoge aantal faillissementen in 2010

Lees hier het hele artikel over de bouwproductie!

Reageer op dit artikel