nieuws

Baksteensector is inspecties goed zat

bouwbreed

Fabrikanten van keramische dakpannen, bakstenen en tegels zetten een groot vraagteken bij het aantal inspecties dat ze dit jaar te wachten staat. Ze zijn er niet gelukkig mee.

“Dit kabinet beloofde ons inspectievakanties. Ik zie daar niets van”, verwoordt Ewald van Hal directeur van de VKO (Stichting Verenigde Keramische Organisaties).

Dat is op zich niet vreemd, omdat de inspectievakanties pas eind 2011 worden ingevoerd. Het gaat Van Hal niet snel genoeg. Een “honderdtal inspecties” komt dit jaar op ongeveer zestig fabrikanten van keramische bouwmaterialen af, signaleert hij. “De Arbeidsinspectie komt onze machines en arbeidsomstandigheden controleren, terwijl ze vorig jaar nog op bezoek is geweest.” Bij de geplande controles van de Arbeidsinspectie blijft het volgens hem niet. “De VROM-Inspectie komt ook nog twee keer langs. Een keer om te kijken naar de stoffen die uit onze schoorstenen komen, de andere keer inspecteren ze of fabrikanten terecht een milieuvergunning kregen.” Van Hal vindt drie inspecties in één jaar tijd te veel van het goede. “Een automobilist houd je toch ook niet op elke hoek van de straat aan? Of de banden wel hard genoeg zijn. Of de papieren wel op orde zijn. Om te kijken wat er uit de uitlaat komt.” De Arbeidsinspectie begrijpt dat bedrijven zo min mogelijk inspecties willen, maar geeft aan dat de geplande controles in de “risicovolle sector” niet voor niets zijn. “Het wil wat zeggen als we twee jaren achtereenvolgens inspecteren. Dat doen we niet zo snel. We bezoeken dit jaar de fabrikanten waar vorig jaar veel dingen misgingen (40 procent, red)”, verklaart een woordvoerder van de Arbeidsinspectie.

Compliment

Ze wil de keramische sector ook een compliment maken. Vorig jaar zagen we veel problemen met lichamelijke overbelasting. Er gaan vele stenen per dag door de handen van werknemers. De branche is daar echter heel goed mee aan de slag gegaan.” De VROM-Inspectie herkent zich niet in het verhaal van Van Hal. “Twee onderzoeken? We gaan één keer bij zeven fabrieken langs om te kijken of gemeenten en provincies wel goed genoeg handhaven op het gebied van emissieregistratie.”

Van Hal bracht het ‘inspectieprobleem’ maandag onder de aandacht bij VVD’er Betty de Boer. Ze bracht een werkbezoek aan baksteenfabrikant Rodruza. Het VKO plant wel vaker werkbezoeken voor Kamerleden en Europarlementariërs. “Nee, dat gaat niet ten koste van de productie, dat motiveert juist. Dan gooien we juist een kooltje extra op het vuur.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels