nieuws

Amsterdam en West-Brabant favoriet voor grote bedrijven

bouwbreed

De Amsterdamse en West-Brabantse regio zijn favoriet voor grote bedrijfsvestigingen. Dat constateert de Stec Groep op basis van een inventarisatie van het aantal bovenregionale locatiebeslissingen.

Alles bij elkaar besloten grote bedrijven vorig jaar minder vaak dan in 2009 tot ingebruikname van nieuwe vestigingen of aanpassingen binnen de bestaande. Het aantal locatiebeslissingen nam af met 10 procent. Ten opzichte van topjaar 2000 nam het aantal zelfs af met ruim 40 procent.

De regio Amsterdam is vooral in trek bij nationale en internationale hoofdkantoren in de zakelijke en financiële dienstverlening. West-Brabant doet het goed voor Benelux-hoofdkantoren, fabrieken, transport en logistiek.

De locatiebeslissingen kunnen gaan over zowel verhuizingen als nieuwbouw en reorganisaties binnen bestaande vestigingen, onderstreept Peije Bruil, partner van het Arnhemse bureau. De ondergrens die is gehanteerd, is dat het om minimaal vijftig medewerkers moet gaan.

“Buitenlandse ondernemingen die voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem zetten, Nederlandse en buitenlandse bedrijven die over grote afstand binnen Nederland verhuizen of vestigingen samenvoegen en groeiers die elders in Nederland een nieuwe vestiging opzetten”, zo luidt de omschrijving van de grote locatiebeslissers.

Veruit de meeste van de beslissingen dienden in 2010 het efficiënter inrichten van bedrijfsprocessen of samenvoegingen van kantoren. Dat is een groot verschil met de tijd van hoogconjunctuur van de voorgaande jaren. Toen waren de komst van buitenlandse bedrijven en vergroting van de productie de belangrijkste motieven. In 2007 ging drie kwart van de beslissingen over expansie. De jaren daarna ziet de Stec Groep het beeld omslaan: bijna drie kwart betreft een concentratie van bestaande activiteiten.

Samenvoeging

De grootste locatiebeslissing van 2010 had betrekking op Rotterdam. Shell besloot tot een samenvoeging van activiteiten van verschillende vestigingen op één locatie bij het Centraal Station in Rotterdam (goed voor 12.000 vierkante meter en circa duizend arbeidsplaatsen. In de regio Amsterdam zijn nieuwe grote namen onder meer Arcadis, Fonterra, Kraton Polymers en Schneider Electric. In het oog springende namen voor West-Brabant zijn onder meer Abercrombie & Fitch, Alpha Packaging en Majestic Products.

De Stec Groep publiceert de zogenoemde Database Bovenregionale Locatiebeslissingen sinds 2000.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels