nieuws

Achtergrond‘Nieuwe generatie gaat bouw veranderen’

bouwbreed

Het broeit in de bouw, ziet regiomanager Niels Ruyter (Zuid-Holland) van Bouwend Nederland. “Vooral bij de jongere generatie zit een enorme drang tot verandering.”

De jongeren, weet hij, willen het beter doen. Samenwerking in de bouwkolom, transparantie, duurzaamheid, minder faalkosten, kortom, beter in alle opzichten. “Zij hebben daarvoor bovendien een enorme drive.” Hij merkt dat aan de mensen die hij bijvoorbeeld tegenkomt bij het op de aannemerij gerichte Jong Bouwend Nederland en het bouwbreed georiënteerde netwerk Jonge Geesten. “Dat zijn de mensen waarmee we het in de toekomst moeten gaan doen. Ik weet daarom zeker: over tien jaar ziet de bouw er anders uit. Zaken waaraan jaren is getrokken door geïnstitutionaliseerde clubs zoals de Regieraad en PSI Bouw, krijgen nu vaart. Mensen pakken de boodschap op en nemen initiatieven om die te realiseren.” De overtuiging van de – relatief – jonge generatie waarover hij spreekt zou zijn dat het initiatief van hen moet komen. “De ouderen, vinden ze vaak vastgeroest. Die mening is niet altijd terecht, dat geldt zeker niet voor iedereen. Maar het is wel het beeld dat bij veel jongeren leeft. Ik denk in elk geval dat zij zich nog wat makkelijker ergens over verwonderen.”

Daartegenover staat, onderkent hij, soms enige onbezonnenheid en weinig ervaring. “Daarom is het goed dat ze veranderingen samen met de ouderen vormgeven.”

Ambitie

Dat dit ook echt gaat gebeuren – “om onze mooie bedrijfstak nog mooier te maken” – betwijfelt hij niet. “Om ontwikkelingen in gang te zetten is ambitie nodig maar ook macht om zaken door te kunnen zetten.” Met beide zit het volgens hem goed. “Bij Jong Bouwend Nederland zitten vooral jonge directeuren, eigenaren, zonen van directeuren en projectleiders met de potentie om door te groeien. We hanteren een leeftijdsgrens van 40 jaar maar dat betekent toch dat leden al vijftien jaar in de zaak kunnen zitten.”

Jong Bouwend Nederland dient op de eerste plaats de persoonlijke ontwikkeling van de leden, die willen groeien in leidinggevende posities in de aannemerij. “Zij spreken allemaal dezelfde taal.” Wil je de bouw echt verbeteren dan, onderkent hij, is het zaak verder te kijken naar andere spelers in de bouw.

Bouwend Nederland stimuleert om die reden leden om Jonge Geesten op te zoeken. “Daar komen ook mensen van ingenieursbureaus, ontwikkelaars, architectenbureaus, advocatenkantoren, installateurs, opdrachtgevers. Als we die ontmoeten, ontstaat gelijk een heel ander soort gesprek.”

Een bijkomend voordeel voor de leden van Bouwend Nederland is: Jonge Geesten hanteert formeel geen leeftijdsgrens. Op een recente bijeenkomst van Jonge Geesten was volgens Ruyter bijna de helft ook lid van Bouwend Nederland en bij menige deelnemer zat de jeugdigheid vooral in de geest.

Ruyter stond bij de Jonge Geesten voor de taak de harde leeftijdsgrens bij Jong Bouwend Nederland – die onvermijdelijk discriminatie van ouderen inhoudt – te verdedigen. “Dit is zeker iets om over na te denken. Maar als je gericht wil zijn op jonge mensen, moet je formeel ergens een grens stellen. Anders verdwijnt het verschil met de rest van de organisatie. Dan wordt het gewoon Bouwend Nederland.”

Voor veertigplussers ziet hij ruimte, maar elders. “Bouwend Nederland heeft circa vijfhonderd bestuurders. Dat zijn veel plaatsen waar je verantwoordelijkheid kunt nemen en die open staan voor iedereen.”

Reageer op dit artikel