nieuws

‘Aanscherping hypotheken slecht voor nieuwbouw’

bouwbreed

Nieuwbouw krijgt te lijden onder strengere hypotheeknormen.” Dat zei Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) woensdag in de Tweede Kamer.

“Het financieren van nieuwbouw is anders dan het financieren van een bestaande koopwoningen” legt Hukker uit. “Je hebt vaak te maken met meerwerk, de rente tijdens de bouw moet gefinancierd worden en bijvoorbeeld ook de aanleg van de tuin is extra. Dat soort zaken kun je straks niet meer meefinancieren in de hypotheek. Daarbij richt nieuwbouw zich steeds meer op starters, en die hebben vaak geen of weinig eigen geld. Dan krijg je dat nieuwkomers liever geen nieuwbouwwoning kopen, of een lagere prijs bieden.”

Volgens een schatting van de NVM-voorman raken de maatregelen 10 procent van de nieuwbouwmarkt. Minister De Jager (Financiën) wil dat mensen per 1 augustus 2011 maximaal 110 procent van de marktwaarde van een woning kunnen lenen. Ook mag niet meer dan de helft van het hypotheekbedrag aflossingsvrij zijn.

Reageer op dit artikel