nieuws

Zeeuwse proef metmileuvriendelijkeenergiepaal

bouwbreed

Plomp Funderingstechnieken start binnenkort een proef met een prefab betonnen milieuvriendelijke heipaal met geïntegreerde warmtewisselaar. Het betreft een gezamenlijke ontwikkeling van Plomp Funderingstechnieken en Geothex. “Het aanbrengen van een warmtewisselaar in een prefab betonnen heipaal is een dure kwestie. Wij denken een systeem te hebben ontwikkeld waardoor de warmtewisselaar sneller en beter is aan te […]

Plomp Funderingstechnieken start binnenkort een proef met een prefab betonnen milieuvriendelijke heipaal met geïntegreerde warmtewisselaar. Het betreft een gezamenlijke ontwikkeling van Plomp Funderingstechnieken en Geothex. “Het aanbrengen van een warmtewisselaar in een prefab betonnen heipaal is een dure kwestie. Wij denken een systeem te hebben ontwikkeld waardoor de warmtewisselaar sneller en beter is aan te brengen. De warmtewisselaar is namelijk rond van vorm en daardoor eenvoudig in het midden van de paal aan te brengen”, aldus directeur Arie Plomp.Het toepassen van heipalen met ingebouwde warmtewisselaars gebeurt nu nog op bescheiden schaal. “Wij denken de warmtewisselaar op een economische wijze te kunnen aanbrengen en tevens een beter rendement te behalen.”

Volgens Plomp gaat het ook om een milieuvriendelijk alternatief, omdat er geen antivriesmengsel wordt gebruikt maar gewoon water. “Daarnaast heeft een opdrachtgever voor zowel het heien van de palen als het aansluiten van het systeem slechts met één partij te maken.”

Over twee weken worden in het Zeeuwse Ooltgensplaat de eerste vier proefpalen geheid. Het gaat om vier palen van 14 meter lang.

Reageer op dit artikel