nieuws

Wetenschappelijke kennisbundeling water

bouwbreed

Wetenschappers, vertegenwoordigers van industrieën en adviesorganisaties gaan samenwerken in het onderzoeksplatform Delft Urban Water. Dat maakt de TU Delft bekend.

Binnen het platform worden uiteenlopende technologieën ontwikkeld om problemen met water, die wereldwijd de kop op steken in verstedelijkte gebieden, op te lossen. De oprichting is een initiatief van de Technische Universiteit Delft, Unesco-IHE, Deltares en KWR Watercycle Research Institute.

Het platform richt zich vooral op langere termijnontwikkelingen, laat Jules van Lier, hoogleraar aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft, weten. “Actuele problemen binnen het vakgebied spelen daarbij eveneens een rol want die moeten in de toekomst worden voorkomen.”

De onderzoekers richten zich op moeilijkheden die zich in toenemende mate wereldwijd zullen voordoen. Volgens de initiatiefnemers krijgen regio’s over de hele wereld te maken met versnelde en vaak ongecontroleerde verstedelijking. Ook zijn er verhoogde kansen op overstromingen, dreigende waterschaarste en toenemende vervuiling. Tegelijkertijd moet overvloedig regenwater worden verwerkt, terwijl het water ook een belangrijke rol speelt bij onder meer de drinkwatervoorziening. Andere ontwikkelingen waarop de wetenschappers anticiperen, is het toenemende belang van water in de steden om huizen te verwarmen dan wel te koelen. “De waterketen wordt een watercyclus die, gekoppeld aan energievoorziening en terugwinning van grondstoffen, is ingebed in het watersysteem en de stedelijke infrastructuur”, vatten zij hun verwachtingen samen.

Ook moet de nieuwe organisatie kennisuitwisseling stimuleren tussen de faculteiten van de TU Delft die te maken hebben met de problematiek van stedelijk water en tussen de andere deelnemers aan het platform, constateert Van Lier. In zijn totaliteit beschikken de deelnemende instituten over twintig leerstoelen met daaraan verbonden ruim honderd onderzoekers onder wie een aantal promovendi. Met de oprichting van het platform wordt het mogelijk te werken aan de integratie van verschillende technologieën op het niveau van steden, wijken en gebouwen.

Reageer op dit artikel