nieuws

Vastgoedtak blok aan been TBI

bouwbreed Premium

Zwakke prestaties van de vastgoedtak drukken TBI in de verliezen. Het Rotterdamse bouwconcern sluit 2010 af met een negatief resultaat van 33,6 miljoen euro.

TBI zag zich gedwongen 56,9 miljoen euro af te waarderen op zijn vastgoedportefeuille. Uit eigen ontwikkeling werden 88 woningen minder (531) verkocht dan het voorgaande jaar. Ultimo 2010 had TBI 850 woningen in aanbouw, waarvan 103 onverkocht. De woningbouwproductie slonk ten opzichte van 2009 met bijna een derde.

Het vastgoedbedrijf leed na de 9,5 miljoen negatief in 2009 andermaal een verlies: 6,4 miljoen euro. De waarde van de binnenkomende opdrachten slonk van 147 naar 65 miljoen euro.

Ondanks de teleurstellingen aan de vastgoedkant spreekt TBI van een goed jaar. Het bouwbedrijf haalde bijna een miljard euro uit de markt en dat is maar een fractie minder dan in 2009. De winst voor afschrijvingen daalde licht tot 37,3 miljoen euro. Aan nieuw werk schreef het bouwbedrijf voor 1,1 miljard euro opdrachten in de boeken.

Nieuwe orders

Bij TBI Techniek steeg het aantal nieuwe orders met 9 procent tot een waarde van 994 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen groeide met 11 procent tot 28,6 miljoen euro. De bedrijfsopbrengsten zakten terug van 948 naar 908 miljoen euro.

TBI zegt zich vorig jaar strategisch te hebben versterkt door het plaatsen van nieuwe accenten. Actief richt het concern zich op de bundeling van de eigen krachten. De focus ligt daarbij op kennisdeling, gezamenlijke marktbewerking en koppelingen op projectniveau.

Met de nieuwe aanpak speelt TBI in op de groeiende vraag vanuit de markt naar multidisciplinaire alleskunners. Zaak is om een integraal aanbod te kunnen leveren van producten en diensten.

Het orderboek van TBI is gevuld met werk ter waarde van 2,8 miljard euro. Van de opdrachten wordt voor 1,6 miljard euro dicht jaar uitgevoerd. Voor 2012 liggen al klussen voor 1,2 miljard euro op de plank.

Reageer op dit artikel