nieuws

Terugslag in woningverkoop door opeenstapeling van maatregelen

bouwbreed

De verkoop van woningen door ontwikkelaars en bouwers zal volgens de NVB dit jaar met 17 procent afnemen tot 21.000. Als oorzaak ziet de brancheorganisatie van de ontwikkelende bouwers de snel verslechterende financierbaarheid door een rampzalige opeenstapeling van maatregelen.

“Het vertrouwen bij de consument is in drie jaar niet meer zo hoog geweest. En de economie groeit met 1,75 procent. Daaraan kan het niet liggen”, zegt directeur Nico Rietdijk van de NVB. “Waar de woningbouw daarentegen knap last van heeft zijn de flink aangescherpte kredietregels. Niet alleen van het Basel Comité, de Nederlandse Bank en financiële toezichthouder AFM maar ook van budgetbewaker Nibud. We hebben te maken met een cumulatie van voorschriften.”

In zijn thermometer Koopwoningen rekent de NVB voor dat tweeverdieners met een beperkt inkomen van iedere rond de 20.000 euro soms met 33.000 tot 40.000 euro minder aan kredietruimte genoegen moeten nemen. Vooral de middeninkomens van tussen de 33.000 en 44.000 euro vallen tussen wal en schip

Lees hier het hele artikel!

Reageer op dit artikel