nieuws

‘Te weinig aannemers voor wurgcontracten pps’

bouwbreed

Nederland telt te weinig bouwbedrijven die kunnen opereren op de markt met publiek-private samenwerking (pps). Dat stelt Dennis Christmas, zorgbouwadviseur bij Twynstra Gudde.

“Bij een grote zorgtender bleek dat er slechts vijf of zes consortia in Nederland zijn die overweg kunnen met complexe aanbestedingsconstructies, waarin alle risico’s bij de bouwers liggen en ook de financiering is geregeld. Dat is wel een dilemma. Je kunt je afvragen of dat goed is voor de marktwerking. Zeker wanneer er straks een golf aan projecten komt in de zorgbouw”, vindt Christmas.

Hij begrijpt daarom goed dat minister De Jager (financiën) de hoge pps-verwachtingen deze week temperde. Een ziekenhuis bouwen met een ‘ingewikkeld’ dbfm(o)-contract zit er gewoon niet in.

Christmas: “In feite zijn het wurgcontracten voor bouwers. Aannemers zijn 2 miljoen euro kwijt voor het uitwerken van een ontwerp. Laat je drie consortia rekenen, dan gaat 4 miljoen euro verloren aan maatschappelijke kosten.”

Banken staan evenmin in de rij om in langdurige pps-avonturen te stappen. “Zij vinden de risico’s te groot. Een zorginstelling is een particuliere stichting die failliet kan gaan. In andere landen speelt dat probleem niet, omdat scholen of zorginstellingen daar in handen zijn van het Rijk. Een lening krijgen via het Waarborgfonds blijft daardoor voor een zorgdirecteur stukken aantrekkelijker.”

Dat er nog geen enkel ziekenhuisbouwproject met vreemd kapitaal werd gefinancierd, komt ook door onduidelijke regels. “Nog steeds weet niemand welke huisvestingskosten een ziekenhuis kan terugverdienen. Daar ligt een taak voor minister Schippers (volksgezondheid, red.).” Dan ligt er volgens Christmas nog ruim 1 miljard euro aan projecten op de plank.

De adviseur van Twynstra Gudde dicht pps in de zorgbouw toch een gouden toekomst toe. “Er is alleen een andere vorm van pps nodig, waarmee ook kleine bouwbedrijven uit de voeten kunnen. Dat kan door de voorwaarden te versoepelen. Maak bijvoorbeeld een contract op basis van een voorlopig ontwerp.”

Reageer op dit artikel