nieuws

Schilderwerk binnen tien minuten uitgehard

bouwbreed

Het met infrarood en ultraviolet gecontroleerd drogen van schilderwerk maakt het mogelijk om op een dag meerdere verflagen aan te brengen. In Heerhugowaard krijgt de innovatieve sneldroogtechniek zijn eerste grootschalige toepassing. “We moeten de juiste slag nog zien te pakken.”

Vijf jaar na de introductie en diverse proefprojecten later is de schildersbranche nog steeds terughoudend. “Dit gecontroleerde droogproces kent een lange aanlooptijd” weet Bauke Korver, productmanager bij DecoRad, het Veenendaalse bedrijf dat de droogapparatuur ontwikkelde. “Wij weten dat het minstens zo goed werkt als het traditionele verfsysteem. Ons systeem sluit een aantal factoren als temperatuur en luchtvochtigheid uit. Dat leidt tot een kwalitatief beter eindproduct en een reductie van de faalkosten. Deze oplossing moet zich nu in de praktijk bewijzen.”

Door een gedoseerde belichting met infrarood en ultraviolet is het schilderwerk van bijvoorbeeld een deur binnen tien minuten droog en uitgehard en kan er ook ’s winters worden doorgewerkt. De nieuwste automatische droger reduceert het droog- en uithardingsproces van 14 naar 9 minuten.

Begin dit jaar bracht de leverancier het automatische systeem na diverse proefprojecten op de markt. “We hebben de apparatuur en verfmiddelen doorontwikkeld en de kinderziektes zijn eruit. De kracht van infrarood is sterk verbeterd en werkt daardoor nog sneller. Op termijn is met led-verlichting nog meer milieuwinst te behalen.”

Het systeem met infrarood werkt op alle fysisch drogende watergedragen verven. Uitharden met ultraviolet licht werkt onder meer bij de doorontwikkelde, watergedragen, milieuvriendelijke verf van Drywood Coatings. De verf bevat foto-initiatoren, een stofje dat reageert op uv-licht en ervoor zorgt dat de verf in combinatie met een speciaal bindmiddel direct uithardt. Hierdoor is direct een tweede laag aan te brengen. “We hebben ook een eencomponent-reparatiemiddel laten ontwikkelen dat met uv-licht uithardt. Daarnaast zijn ook transparante lakken, zogeheten full solids, leverbaar.”

De laatste ontwikkeling is een vloerdroger waarbij de natte coating direct kan worden uitgehard met een uv-lamp. “Hiermee zijn grote slagen te maken; rond de 125 vierkante meter betonverf kan dan binnen een uur uitgehard zijn.” Volgens Korver heeft de techniek ook grote voordelen voor een opdrachtgever. “De service aan bewoners is te verhogen en je kunt strakker plannen.”

Etro Vastgoedzorg uit Wormerveer is het eerste bedrijf dat in Noord-Holland het systeem grootschalig inzet. Dat gebeurt bij onderhoudswerkzaamheden aan Palazzo in Heerhugowaard, een wooncomplex van de Alkmaarse woningcorporatie Woonwaard. Het appartementencomplex voorziet in zestig woningen verdeeld over drie verschillende bouwlagen, waarvan de ramen en deuren worden geverfd.

Het onderhoudsbedrijf brengt twee lagen (een grondlaag en aflaklaag) aan en gebruikt daarbij handlampen en een automatische droger. “Onze eerste ervaring is positief. Binnen 10 minuten kunnen ramen en deuren weer worden gesloten. Na een uur hebben we een hechtingsproef genomen. De verf bleek volledig doorgedroogd en zit als een huis” aldus Marc Geerts, directeur bij Etro Vastgoedzorg.

Reageer op dit artikel