nieuws

Ruzie over naam virtuele grondbank

bouwbreed

Grondbank Nederland eist dat nieuwbakken concurrent Grondbanknl onmiddellijk zijn handelsnaam wijzigt.

Het dochterbedrijf van Strukton dreigt met gerechtelijke stappen als oprichter Nickie Fiers van Grondbanknl geen gehoor geeft aan de sommatie. Volgens Grondbank Nederland leidt de naam van Fiers’ nieuwe bedrijf tot verwarring in de markt, te meer omdat beide ondernemingen vrijwel identieke activiteiten ontplooien: de handel in grond en recyclingsgranulaat.

Fiers snapt de klacht wel, maar wijst er op dat in de branche zoveel bedrijven actief zijn die het woord grondbank in de handelsnaam hebben. Grondbank Nederland kan daar dan ook onmogelijk problemen mee hebben, vindt hij.

“Het lijkt er dan ook meer op dat ze moeite hebben met mijn domeinnaam, grondbanknl.nl”, zegt Fiers. “Zelf hebben zij naast grondbanknederland.nl ook grondbank.nl geregistreerd. Dat hebben ze destijds natuurlijk slim gedaan, valt niet te ontkennen. Maar daar hoef ik toch niet de dupe van te worden?”

Op zich heeft Fiers er geen probleem mee om de naam van zijn pas opgestarte onderneming te wijzigen. “Maar”, benadrukt hij, “ik heb niets fout gedaan, voel me ook niet schuldig, dus moet er wel wat tegenover staan. Grondbank Nederland zou de aanpassingskosten, zo’n negenduizend euro, kunnen vergoeden. Maar dat weigeren ze.”

Gehoor aan de sommatie heeft Fiers nog niet gegeven. En hoewel hij niet zit te wachten op een rechtszaak, zal hij zich niet zonder slag of stoot overgeven. “Het is misschien een ongelijke strijd, maar ik heb ook mijn principes. Ik vind bovendien dat niet iedereen hoeft te dansen naar de pijpen van het grootbedrijf.”

Daarbij speelt voor Fiers mee dat hij zich enigszins bedrogen voelt door directeur Beant Dijkstra van Grondbank Nederland. Die gaf eerder dit jaar in een persoonlijk gesprek aan Grondbanknl niet als bedreiging te zien. Fiers: “Maar niet veel later kreeg ik wel een brief met de sommatie mijn naam te wijzigen. Achteraf moet ik concluderen dat hij me heeft uitgehoord over de koers van mijn bedrijf.” Grondbank Nederland, dat al sinds 1997 onder die naam actief is, heeft inmiddels het gerenommeerde advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek in de arm genomen om zijn eisen kracht bij te zetten.

Reageer op dit artikel