nieuws

Rustige Intermat in onrustig Midden-Oosten

bouwbreed

Rustige Intermat in onrustig Midden-Oosten

De eerste materieelvakbeurs Intermat Middle-East wordt deze week gehouden in Abu Dhabi, een van de staten waaruit de Verenigde Arabische Emiraten bestaan

In een zeer onrustige omgeving, met rellen in nabijgelegen landen zoals Oman, Jemen en Bahrein, zijn de Emiraten een toonbeeld van rust. Het oliegeld wordt er niet uitgegeven aan wapens, maar aan bouwwerken en luxe goederen. Intermat Middle-East straalt die rust ook uit en dat komt voor een deel doordat het bezoekersaantal nog laag ligt. Onbekendheid met de nieuwe vakbeurs speelt daarin ongetwijfeld een grote rol, maar ook, zoals men bij deelnemer Liebherr zegt: “Door de crisis ligt het bouwtempo in Dubai en Abu Dhabi een stuk lager, daardoor zijn er veel gebruikte machines te koop. Bovendien draait men hier vrij lang met machines, 10 tot 12 jaar is geen uitzondering, en dan kan de aanschaf van nieuw materieel gemakkelijk worden uitgesteld.”


Nog geen Stage 3B/Tier 4

De Emiraten stellen op milieugebied steeds hogere eisen aan de duurzaamheid en het energieverbruik van gebouwen en hebben daarvoor zelfs een Code opgesteld, een soort Bouwbesluit. Alleen geldt die Code niet voor het in te zetten materieel. Met als gevolg dat tussen het op Intermat Middle-East gepresenteerde materieel van grondverzetmerken als Case, Doosan/Bobcat, Huyndai, Liebherr en Shantui geen enkele nieuwe machine met verbeterde Stage 3B / Tier 4 motor wordt aangetroffen. Technisch zijn er geen belemmeringen, maar waarom meer betalen als dat niet wordt gevraagd, zo is de algemene redenering. En dat, zo wordt keer op keer door de verkopers bevestigd, in de Emiraten geld geen probleem is …..

Reageer op dit artikel