nieuws

‘Pps-miljarden blijven onbenut’

bouwbreed

Gemeenten, waterschappen en corporaties kunnen gezamenlijk voor een grotere stroom aan pps-opdrachten zorgen dan het Rijk. Bestuursvoorzitter Carel van Eijkelenburg van BNG (Bank Nederlandse Gemeenten) doet een dringend beroep op het kabinet om juist die kleinere opdrachtgevers te interesseren voor integrale contracten. Alleen het Rijk heeft de combinatie van ontwerp, bouw, financiering en onderhoud (dbfm) […]

Gemeenten, waterschappen en corporaties kunnen gezamenlijk voor een grotere stroom aan pps-opdrachten zorgen dan het Rijk.

Bestuursvoorzitter Carel van Eijkelenburg van BNG (Bank Nederlandse Gemeenten) doet een dringend beroep op het kabinet om juist die kleinere opdrachtgevers te interesseren voor integrale contracten.

Alleen het Rijk heeft de combinatie van ontwerp, bouw, financiering en onderhoud (dbfm) omarmd, terwijl andere overheden zich daar verre van houden. Het gat tussen de filosofie van de bouwministeries en andere overheidsopdrachtgevers is nog nooit zo groot geweest. Van Eijkelenburg waarschuwt het huidige kabinet er echter voor niet op te geven om de contractvorm ook bij lagere overheden te blijven promoten. “Het potentieel van de tientallen miljarden euro’s aan maat­schappelijk vastgoed blijft momenteel volledig onbenut.”

In de recente pps-brief kondigt minister De Jager van Financiën aan de stekker te trekken uit promotie van pps bij scholen en de zorg, en de bal bij lagere overheden te leggen voor nieuwe initiatieven. “Dat signaal stemt niet hoopvol, want de nieuwe toepassingsmogelijkheden liggen juist bij spoorinfrastructuur, energieprojecten en renovaties’’, aldus Van Eijkelenburg. ‘‘Er moet echt iets gebeuren; anders lekt kennis weg, terwijl de ontwikkeling nog niet eens goed op gang is gekomen.”

Tegelijk ligt een enorme potentie bij universiteiten, scholen, corporaties, ziekenhuizen, zorgprojecten, stadhuizen en brandweerkazernes. De topbankier ziet mogelijkheden bij led-verlichting of koppeling van renovatie aan energierekeningen. Hij wil liever een groot aantal kleine projecten financieren dan incidenteel megaprojecten. “Die opdrachtenstroom kan bij elkaar groter en gelijkmatiger zijn dan de projecten van het Rijk.”

Aantrekkelijk

Directeur-generaal Dronkers kondigt voor Rijkswaterstaat de komende jaren nieuwe pps-opdrachten aan met een gezamenlijke waarde van 10 miljard euro. De afgelopen paar jaar is al voor 4 miljard euro aan pps-projecten op de markt gezet. De Bank Nederlandse Gemeenten heeft 70 procent marktaandeel in de financiering van die dbfm-contracten en steekt graag nog meer geld in dergelijke projecten. De bank vindt de contractvorm aantrekkelijk, want “de voorspelbaarheid is hoog en de risico’s laag.”

Risico’s

Van Eijkelenburg ziet dat vooral bestuurders huiverig zijn en aanhikken tegen de risico’s. “Bijna altijd wordt het moment van bouwen losgekoppeld van het onderhoud, terwijl daar natuurlijk de kracht van de contractvorm ligt. Ik heb ook geen pasklaar antwoord voor een oplossing om die groep te overtuigen van de meerwaarde en kostenbesparing, maar ze hebben in elk geval een loket met een gezicht en telefoonnummer bij het Rijk nodig voor informatie.”

Reageer op dit artikel