nieuws

PontMeyer brengt verlies flink terug

bouwbreed Premium

PontMeyer is nog niet uit de rode cijfers. De Zaanse hout- en bouwmaterialenleverancier boekte over 2010 een verlies van 2,7 miljoen euro, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers.

Vergeleken met een jaar eerder is het verlies wel flink teruggebracht. In 2009 behaalde PontMeyer nog een negatief resultaat van 12,6 miljoen, mede als gevolg van een ruim 10 miljoen euro kostende reorganisatie. PontMeyer besloot in 2009 in te grijpen om de teruglopende vraag naar hout en bouwproducten het hoofd te bieden. Het aantal arbeidsplaatsen werd met ruim tweehonderd teruggebracht tot 808. Bovendien werd het aantal servicepunten verminderd: van de 32 bleven er zeven over.

Volgens topman Anne Schouten hebben de maatregelen hun vruchten afgeworpen, ook al is het concern nog niet uit de rode cijfers. “De kosten zijn structureel verlaagd, de service verbeterd, de voorraad verminderd”, aldus de bestuursvoorzitter. Het operationele resultaat verbeterde daardoor, van 3,3 miljoen euro negatief in 2009 naar 1,3 miljoen negatief afgelopen jaar.

Een omzetverbetering zat er evenwel nog niet in. PontMeyer zag de bedrijfsopbrengsten met bijna 8 procent zakken tot 304 miljoen euro. “In 2010 heeft de bouw zich niet hersteld na de scherpe daling van het volume in 2009. De daling heeft zich in 2010 doorgezet”, verklaart Schouten. “De bouw is laat-cyclisch en daardoor zijn de gevolgen van de economische crisis nog duidelijk merkbaar, daar waar andere branches al uit het dal kruipen.”

Hoewel het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht dat de sector dit jaar de bodem bereikt, blijft Schouten somber over de marktomstandigheden. “De geprognosticeerde groei van de bouwproductie in 2011 moet wel gezien worden tegen de achtergrond van een aanvankelijk nog laag productieniveau.”

De topman sluit nieuwe ingrepen dan ook niet uit. “PontMeyer zal zich blijven aanpassen aan de markt, door kostenmaatregelen, maar ook door vergroting van de aantrekkelijkheid van onze formule, door strak werkkapitaalbeheer en door een verantwoord investeringsniveau.” Schouten vindt de onzekerheid over de omvang van het bouwvolume zo groot dat hij zich niet waagt aan een voorspelling van de omzet en winst voor dit jaar.

Reageer op dit artikel