nieuws

‘Passiefhuis is gevaarlijk bij brand’

bouwbreed Premium

Een brand in een passiefhuis is mogelijk gevaarlijker dan in een traditionele woning. Vanwege de luchtdichtheid kan een backdraft(ontploffing) ontstaan bij het openen van een deur of raam. Bovendien kan de rook zich snel verspreiden via het ventilatiesysteem. Dat meldt de Belgische federale overheid op stand 17 van de bouwbeurs Batibouw 2011. Het Belgische ministerie […]

Een brand in een passiefhuis is mogelijk gevaarlijker dan in een traditionele woning. Vanwege de luchtdichtheid kan een backdraft(ontploffing) ontstaan bij het openen van een deur of raam.

Bovendien kan de rook zich snel verspreiden via het ventilatiesysteem. Dat meldt de Belgische federale overheid op stand 17 van de bouwbeurs Batibouw 2011. Het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken laat momenteel de brandveiligheid van passiefhuizen onderzoeken. Zulke woningen zijn zeer goed thermisch geïsoleerd, vrijwel luchtdicht en afhankelijk van een ventilatiesysteem. Het onderzoek zal verder gaan dan eerder onderzoek door Sylvain Brohez van de Universiteit van Bergen (Mons). Brohez simuleerde een brand in een traditioneel en een passiefhuis. In het laatste liep de temperatuur hoger op en verspreidde de rook zich sneller. Volgens een woordvoerder van de Stichting Passiefhuis in Sliedrecht is in Nederland nog geen onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van brand in passiefhuizen.

Reageer op dit artikel