nieuws

Oud-directeur moet De Key 3,2 miljoen euro betalen

bouwbreed Premium

Voormalig directeur Fer Felder van De Key moet 3,2 miljoen euro schadevergoeding betalen aan de Amsterdamse woningcorporatie. Ook moet hij zijn ontslagvergoeding teruggeven.

Volgens de rechtbank heeft Felder zich schuldig gemaakt aan “opzettelijke misleiding”. Felder was in 2005 betrokken bij de transactie van een stuk grond in Zeewolde. Daarbij werd De Key voor 3,2 miljoen euro benadeeld. Dat bedrag is verdiend door een tussenpersoon, een oud-collega van de ex-directeur.

De Key kocht de grond voor 25,9 miljoen euro van de tussenpersoon, terwijl die het slechts twee weken eerder voor 22,6 miljoen had gekocht. De ex-directeur zou voor de Raad van Commissarissen hebben verzwegen dat de tussenpersoon bij de deal betrokken was. Onduidelijk is of hij zelf aan de zaak heeft verdiend.

Felder is de oud-directeur van De Principaal, de afdeling projectontwikkeling van De Key. Naast Felder zou ook zijn baas, Jaap van Gelder betrokken zijn geweest bij de frauduleuze transactie. De Key ontsloeg beiden vorig jaar op staande voet en deed aangifte van fraude.

De afgelopen jaren raakten meer directeuren van woningcorporaties in opspraak wegens frauduleuze handelingen. Een van hen is Hubert Möllenkamp, oud-directeur van de Amsterdamse woningstichting Rochdale. Hij zou zichzelf onder meer te veel pensioengeld hebben toegekend en verantwoordelijk zijn voor onzakelijke vastgoedtransacties. In een procedure die momenteel loopt, eist Rochdale 6 miljoen euro van hem terug.

Reageer op dit artikel