nieuws

Oranjewoudwaarborgtintegriteit

bouwbreed

Oranjewoud is vast van plan zijn ingenieursdiensten en werk aan de uitvoeringskant strikt gescheiden te houden. Het vorig jaar overgenomen bouwbedrijf Strukton blijft beschikken over eigen strategische doelstellingen.

Uit de jaarcijfers van Oranjewoud blijkt dat bestuursvoorzitter Gerard Sanderink alles op haren en snaren zet om de integriteit van zijn concern te waarborgen. Om de verstrengeling van belangen te voorkomen zijn strikte interne procedures vastgelegd. Bovendien wordt de voorlichting aan medewerkers over integriteit versterkt. De interne procedures richten zich op organisatorische scheiding van projecten, scheiding van bedrijven en borging van geheimhouding. Beloofd wordt dat de computersystemen van het ingenieursbureau en het bouwbedrijf volledig gescheiden zullen opereren. Wel wordt intensieve samenwerking vanzelfsprekend genoemd als de opdrachtgevers kunnen profiteren van de gecombineerde kennis en referenties van de Oranjewoudbedrijven.

Bestuursvoorzitters als grote ingenieursbureaus zoals Harry Noy van Arcadis en Johan van den Elzen van Movares zetten grote vraagtekens bij de synergie die Oranjewoud hoopt te halen uit de koppeling van adviserend ingenieurswerk en de uitvoerende bouw. Noy ziet beide als twee verschillende takken van sport en huivert bij de gedachte aan gedwongen winkelnering.

Van den Elzen sluit zich geheel aan bij de visie van Noy. “De overname van Strukton door Oranjewoud is een steen in de vijver. Dat heeft ons aan het denken gezet. De aannemers zijn blij, want Strukton is los komen te staan van de Nederlandse Spoorwegen. Zo kijken de onafhankelijke ingenieursbureaus ook altijd huiverig naar het gemeentelijke ingenieursbureau van Rotterdam. Ik zie totaal niet waarom een vaste combinatie tussen bouwer en ingenieursbureau het beste zou zijn. Zelfs niet bij publiek-private samenwerkingsprojecten. Niet iedereen is nu eenmaal overal even goed in. Wij binden ons nooit aan één partner, denken altijd vanuit het project. Als je elkaar dan kunt helpen, werkt dat. Oranjewoud zal bij projecten al heel snel moeten kiezen of het aan de kant van de opdrachtgever staat of aan de zijde van de aannemer.”

Omzetsprong

Dankzij de overname van Strukton maakte Oranjewoud vorig jaar een omzetsprong van 69 procent tot 694,9 miljoen euro. De winst steeg van 13 tot 14,2 miljoen euro. De cijfers van het in 2010 gedeeltelijk meegetelde Strukton zullen dit jaar nog een stuk zwaarder doortikken. Tegenover de orderportefeuille van vorig jaar 278 miljoen staat nu het bedrag van 2,4 miljard euro. Het aantal medewerkers steeg van 3271 naar 9171.

De naam van Ingenieursbureau BV Oranjewoud, dat het moederconcern (nv) zijn naam heeft gegeven, verandert in de loop van dit jaar in Antea. In België, Frankrijk en de Verenigde Staten werken de ingenieurs al onder de nieuwe vlag van de Griekse god van de aarde.

Reageer op dit artikel