nieuws

Oppompprofiel haperde bij opdrijvend aquaduct

bouwbreed

BAM Civiel doet maandag een nieuwe poging de stalen bak voor het aquaduct in de A4 bij Leiderdorp opnieuw af te zinken. Met extra ballast en een gerepareerd oppompprofiel.

Een lek oppompprofiel bleek volgens Piet Zuidgeest van BAM Civiel toch de oorzaak van het boven komen drijven. Toen de duikers de stalen bak drie weken terug inspecteerden leek het alsof het profiel dat voor een waterdichte afsluiting moest zorgen goed had gefunctioneerd. Maar het is volgens Zuidgeest, geestelijk vader van de nieuwe manier om een aquaduct te bouwen, net als met een lekke fietsband: “hou je het wiel in de lucht dan ziet het er best mooi rond uit, laat je fiets er op rusten dan blijkt hij toch plat.”

Een geluk bij een ongeluk was dat het lek zich boven de waterlijn bevond. Het kon dus vrij eenvoudig gedicht worden door vulcaniseren. Voor de zekerheid zijn ook andere delen van het oppompprofiel versterkt. Daarnaast neemt BAM maandag nog een maatregel om onverhoopt opdrijven te voorkomen: er wordt extra ballastgewicht gebruikt dat bovendien langer blijft liggen. Zuidgeest: “Mocht het afsluitende oppompprofiel toch water doorlaten, dan blijft de stalen bak dus toch op zijn plek liggen door het extra gewicht. Die situatie blijft zo totdat over twee maanden de definitieve afdichting in de vorm van een soort omegaprofiel is aangebracht.

Het oppompprofiel heeft dan geen primaire waterkerende functie meer, maar fungeert als achtervang.” Drie weken terug toen de stalen bak plotseling kwam opdrijven had BAM het ballastgewicht al een tijdje verwijderd. In principe zou de bak, die de oever en bodem vormt van de Oude Rijn vormen door de waterdruk op zijn plek blijven liggen. Maar er lekte toch water in het compartiment onder de bak, zodat die plotseling op kwam drijven en de scheepvaart versperde.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels