nieuws

Nog maar zestien megastallen extra in Noord-Brabant

bouwbreed

Niet 31 maar slechts zestien megastallen mogen nog worden gebouwd in Brabant. Dat hebben Provinciale Staten besloten.

Tegen de zin van CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten krijgen nog maar zestien Brabantse veehouders ontheffing voor de bouw van een megastal. Het voorstel van de gedeputeerde om aan nog 31 veehouders een ontheffing te verlenen, kreeg geen steun.

Na maandenlange discussies binnen de provincie heeft de VVD vorige week een compromis voorgesteld. Volgens dat plan kunnen veehouders die op eerder initiatief van de gemeente verhuizen naar een reeds afgesproken plek, nog een ontheffing krijgen. In totaal zijn dat er zestien.

Dat plan kreeg steun van PvdA, ChristenUnie-SGP en D66. Omdat het voorstel van de eigen gedeputeerde geen steun kreeg, stemde het CDA uiteindelijk ook in met het plan.

Tegenstanders uit de oppositie oordelen dat de bouwstop van vorig jaar is versoepeld. Zij wilden het aantal ontheffingen nog verder beperken of helemaal niet toestaan. Ook milieugroepen zijn niet blij met het besluit.

Brabant was de eerste provincie waar de discussie over megastallen opkwam. Dat had onder meer te maken met de verspreiding van besmettelijke dierziekten.

Inmiddels worden deze discussies in veel meer provincies gevoerd, waaronder Gelderland, Overijssel, Utrecht en Noord-Holland.

Reageer op dit artikel