nieuws

Nieuwe techniek maakt zonnecel goedkoper

bouwbreed

Met een nieuwe productietechniek kunnen goedkope zonnecellen verder in prijs dalen. Bovendien kan de productiesnelheid van de cellen worden opgevoerd. Dat wijst onderzoek op de TU Delft uit. Michael Wank promoveert vandaag op dit onderwerp.

Goedkope zonnecellen worden gemaakt uit amorf silicium. Dat is een goedkoper alternatief voor kristallijn silicium, met een goed rendement van rond de 7 procent. Een groot probleem bij amorf silicium is echter dat de productiesnelheid te traag is. Door toepassing van de productietechniek ETP-CVD (expanderend thermisch plasma chemische damp depositie), ontwikkeld aan de TU Eindhoven, gaat de productiesnelheid met een factor 10 vooruit, van 40 minuten naar 4 minuten.

Bombardement van ionen

Wank moest hierbij nog wel een obstakel overwinnen. Bij de productietemperatuur van 350 graden Celsius die bij de ETP-CVD techniek hoort, wordt schade aangericht aan de zonnecel. Hierdoor neemt het rendement af. Wank lost dit op door een bombardement van ionen (geladen deeltjes) tijdens de productie. Hierdoor kan worden volstaan met een veel lagere, niet schadelijke productietemperatuur van 200 graden Celsius. “Naast de hogere snelheid, kunnen de benodigde machines bij deze techniek bovendien kleiner blijven. Deze techniek belooft al et al een aanzienlijke verlaging van de productiekosten van dit type zonnecellen,” aldus Wanks promotor Miro Zeman, hoogleraar Photovoltaic Materials ans Devices.

Reageer op dit artikel