nieuws

Nederlands en Brits net verbonden

bouwbreed Premium

Nederlands en Brits net verbonden

Met een 260 kilometer lange kabel onder de Noordzee zijn het Britse en Nederlandse stroomnet verbonden. De koppeling moet leiden tot grotere leveringszekerheid en lagere stroomprijzen.

De BritNed-kabel heeft een capaciteit van 1000 megawatt. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van Amsterdam en omgeving. De kabel is in zee gelegd door ABB; Siemens zette aan weerszijden van de Noordzee converterstations neer om de hoogspanningswisselstroom om te zetten in gelijkstroom en vice versa. Dat levert lagere verliezen op tijdens het transport door de kabel.

De twee multinationals werkten in opdracht van een samenwerkingsverband van de Britse en Nederlandse netbeheerders, dat in totaal 600 miljoen euro spendeerde aan de verbinding. Als onderaannemers waren Visser & Smit Hanab en BAM bij de onderneming betrokken. De Volker Wessels-dochter trok de kabel aan beide kanten van de Noordzee aan land en voerde de horizontale boringen uit om obstakels en infrastructuur te onderkruisen. BAM verzorgde de fundering en behuizing van de converterstations, waarin Siemens zijn installaties onderbracht.

De koppeling van de stroomnetten betekent een volgende stap naar één Europese energiemarkt. Volgens Tennet-directeur Mel Kroon was Nederland tot voor kort een uithoek in het Europese stroomnetwerk. Dat leverde gemiddeld 15 procent hogere stroomprijzen op dan in buurlanden. Door overname van een deel van het Duitse netwerk en de in gebruik name van een onderzeese stroomkabel naar Noorwegen werd dat isolement al deels doorbroken. Ook werden de verbindingen met Frankrijk geactiveerd waardoor de prijzen zakten.

Veiling

De stroom door de BritNed-kabel wordt voor een belangrijk deel verhandeld via de energiebeurs APX-Endex. De eerste veiling voor de langetermijnleveringen heeft al plaatsgevonden en trok twaalf geïnteresseerde partijen. Vandaag vindt de eerste dagveiling plaats, waarmee stroom tegen dagprijzen voor de volgende dag worden verhandeld. Vrijdag moet de eerste elektriciteit zo onder de Noordzee stromen. Voorlopig stelt BritNed zo’n 500 megawatt beschikbaar, om over voldoende reservecapaciteit te kunnen beschikken om eventuele opstartproblemen op te kunnen vangen.

Lees hier meer over de bouwtechnische bijzonderheden converterstation!

Reageer op dit artikel