nieuws

MNO Vervat eist miljoenen van Shell

bouwbreed

MNO Vervat eist bijna 19 miljoen euro van olieconcern Shell, een van de leiders van het jaren geleden opgerolde bitumenkartel.

Volgens het wegenbouwbedrijf heeft het door toedoen van het kartel jarenlang te veel betaald voor bitumen, die gebruikt worden als grondstof voor asfalt. Ook leed de aannemer naar eigen zeggen schade doordat de bitumenleveranciers onder één hoedje speelden met concurrerende bouwbedrijven, waaronder BAM, Dura Vermeer, KWS, Heijmans en Ballast Nedam. Zij kregen hoge kortingen op de prijs van bitumen en hadden zo een concurrentievoordeel ten opzichte van andere wegenbouwers.

De Europese Commissie legde deze bouwondernemingen en acht olieconcerns eind 2006 hoge boetes op voor kartelvorming. Shell en KWS werden aangemerkt als de drijvende krachten achter de verboden organisatie die tussen 1994 en 2002 actief was. MNO Vervat was ten tijde van het kartel nog niet grootschalig actief in de wegenbouw. Dat gebeurde pas in 2006 toen het bedrijf de activiteiten van Koop Tjuchem overnam. Daarbij nam MNO ook de vordering van Koop Tjuchem op Shell over. De rechtszaak tegen het olieconcern loopt inmiddels al jaren.

Hoge prijzen

Shell betwist dat MNO Vervat schade heeft geleden. Volgens het concern was Koop Tjuchem destijds een grote en succesvolle wegenbouwer met eigen asfaltcentrales. In die hoedanigheid moet het bedrijf in staat zijn geweest om gunstige voorwaarden van bitumenleveranciers te bedingen. Als er al te hoge prijzen zijn betaald, dan heeft de aannemer die kunnen doorberekenen aan opdrachtgevers, aldus Shell, dat zelf nooit bitumen leverde aan Koop Tjuchem.

Als het aan Shell ligt, wordt de rechtszaak met MNO Vervat in de ijskast gezet, in afwachting van het hoger beroep dat de oliemaatschappij heeft ingesteld tegen de kartelboete van de Europese Commissie. De Rotterdamse rechtbank wees dat verzoek vorige maand echter af.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels