nieuws

Minister mag ontploffing afblazen

bouwbreed Premium

De minister van Sociale Zaken handelde juist door de mislukte ontploffing van de bunker bij Bilthoven in 2008 stil te leggen. Dat stelt de Raad van State.

De Raad van State concludeert dat de minister het werk na de mislukte bunkeroperatie, die huizen en auto’s in beschadigden, terecht stillegde omdat onduidelijk was wat de risico’s waren voor omwonenden en werknemers. Onzin, verweert springmeester Danny Jowenko, de sloper van de bunker die de zaak aanspande. Het stilleggen van het werk was volgens hem absoluut niet nodig. “De inspecteur van de Arbeidsinspectie die dat bevel gaf, heeft de ballen verstand van slopen, ze hadden mij gewoon mijn werk moeten laten afmaken.”

Dat een instantie zoals de Arbeidsinspectie “om wat voor redenen dan ook” een sloopproject met springstof mag stilleggen, is volgens Jowenko uniek in de wereld. “Nergens laat een sloper zijn springstof en ontstekingsmiddelen achter tot hij zijn opdracht heeft volbracht. Dat leerde ik ook niet tijdens mijn opleiding.” De minister mag volgens de sloper van geluk spreken dat het niet ging onweren in de periode dat de regie over het bouwproject bij de Arbeidsinspectie lag. “Tijdens die bewakingsperiode liep een tank met dieselolie leeg vlakbij elektrische ontstekers. Eén blikseminslag en de ellende was niet te overzien geweest.”

Twee jaar na het bunkerongeluk ziet Jowenko wel een lichtpuntje in de uitspraak. “Dit betekent dat de gemeente de Bilt met haar gemaakte kosten niet bij mij hoeft aan te kloppen, maar bij de Arbeidsinspectie.” De gemeente denkt daar anders over en laat weten dat het de schade van 900.000 euro nu juist wel gaat verhalen op de aannemer. Een zinloze missie, verweert Jowenko die om andere redenen naar de Raad van State stapte. “De fysieke schade van 21.000 euro aan een paar ruitjes en dakpannen heb ik ook allang betaald. Het gaat mij om het principe: de springmeester is altijd verantwoordelijk.”

De Arbeidsinspectie meent dat Jowenko zich niet aan zijn eigen springplan heeft gehouden. Hij zou de bunker niet met een rubberen mat hebben afgewerkt. “Daarmee verdween het vertrouwen in de sloper.”

Reageer op dit artikel