nieuws

Metselprofiel maakt kitvoeg overbodig

bouwbreed

Het aanbrengen van verticale dilatatievoegen is in de praktijk een lastig uit te voeren detail. Uitvoerder Cees Snelders bedacht een handig hulpmiddel dat de vereiste opening van 10 millimeter garandeert. Het strakke aluminium profiel is snel aan te brengen en maakt een kitvoeg overbodig.

Het gepatenteerde metseldilatieprofiel vindt dit jaar zijn eerste toepassing bij het nieuwbouwproject ‘De Mira’ in Veldhoven. Bouwgroep Moonen bouwt de drie woontorens, waarin naast 260.000 bakstenen ook circa 400 strekkende meter strakke aluminium metseldilatiatieprofielen worden verwerkt. De noviteit is ontwikkeld door Cees Snelders, uitvoerder bij het bouwbedrijf.

De gediplomeerde timmerman en metselaar ontwikkelde het hulpmiddel toen hij wegens rugklachten noodgedwongen thuis zat. Snelders spreekt van “een uit de hand gelopen hobby. Constructieve dilataties zijn een ondergeschoven kindje, maar dragen toch fors bij aan de faalkosten.”

De uitvoering van constructieve dilataties laat vaak te wensen over, weet de uitvoerder uit ervaring. “In de praktijk zijn deze verticale openingen niet zelden veel minder breed dan de voorgeschreven 10 millimeter, bijvoorbeeld omdat er cement is tussengekomen. Een veel gemaakte fout is ook dat de dilatatie aan de verkeerde kant van het metselprofiel is aangebracht. Ik dacht dat moet toch beter kunnen.”

Zijn oplossing rekent af met deze onvolkomenheden. Hij ontwikkelde een 100 millimeter brede en 1,25 millimeter dikke aluminium metseldilatatieprofiel dat met twee draadstangen en een beugel aan het binnenspouwblad wordt gemonteerd. Het profiel is in alle richtingen te stellen en heeft de vereiste veerkracht om mogelijke zettingen op te vangen.

“Dit profiel garandeert dat de voeg aan de achterzijde 10 millimeter open is en maakt een kitvoeg overbodig waardoor de onderhoudskosten worden gereduceerd.” Het profiel verdwijnt in de spouw en zorgt voor een strakke afwerking. “Naast de constructieve werking kan het profiel ook een esthetische functie vervullen, bijvoorbeeld als scheidende dilatatie in gevelvlakken of als element voor de maatvoering van stelwerk.”

Het nieuwe product, qua prijs vergelijkbaar met de traditionele profielen, is snel te monteren; om de 25 centimeter is er een bevestigingsmogelijkheid. De bedenker schat dat zijn vinding 10 tot 20 procent aan tijd (en dus kosten) bespaart. Snelders wist alle betrokken partijen met een proefmuurtje van de voordelen te overtuigen.

“Timmerman en metselaar hoeven niet meer te overleggen over de exacte plaats van de voeg. De opdrachtgever hoeft geen kitvoegen meer te controleren en voorkomt daarmee duur gevelonderhoud achteraf. De bouwer heeft de garantie dat de constructieve dilatatievoeg op de juiste manier is aangebracht en werkt zoals het werken moet.” Het effect van de koude brug naar de binnenmuur is volgens Snelders minimaal.

Het profiel wordt geproduceerd door Compri Aluminium. Het in Medemblik gevestigde bedrijf verwierf de exclusieve verkoop- en productierechten. Het gemoffeld aluminium is standaard leverbaar in de kleuren antraciet en lichtgrijs. Daarnaast is elke gewenste RAL-kleur mogelijk.

Voor het woon-winkelproject in Veldhoven wordt nu aan de hand van de voegmonsters de kleur van de profielen bepaald. De eerste profielen gaan dit voorjaar op transport naar Veldhoven. “Aan de hand van de ervaringen die we bij dit project opdoen, zullen we het product verder verbeteren.”

Reageer op dit artikel