nieuws

Meer winst voor BAM dan verwacht

bouwbreed

BAM heeft over het afgelopen jaar een nettowinst behaald van 15 miljoen euro.

Dat is meer dan waarop het Bunnikse bouwconcern had gerekend. In november verwachtte topman Nico de Vries nog quitte of een “heel klein plusje” te draaien.

Operationeel boekte BAM over 2010 een winst van 153 miljoen euro, dat is ruim 70 miljoen meer dan in het jaar ervoor. Het bedrijf moest echter 127 miljoen euro afboeken op de vastgoedportefeuille. Daardoor bleef onder aan de streep uiteindelijk ‘maar’ 15 miljoen over. In 2009 was BAM goed voor een nettoresultaat van 31 miljoen. Dat was echter inclusief een belastingbate van 80 miljoen.

BAM zag afgelopen jaar de omzet met 9 procent dalen tot 7,6 miljard euro. De daling werd veroorzaakte door lagere opbrengsten in de segmenten woningbouw en vastgoed, bij BAM International en in de Ierse en Duitse markten. Alle divisie van BAM sloten het jaar af met winst, op vastgoed na. Die boekte een operationeel verlies van in totaal 60 miljoen door tegenvallende verkopen en verkoopopbrengsten.

Het concern verwacht mede dankzij een orderportefeuille van 12,1 miljard euro dit jaar een nettowinst te halen van 120 miljoen euro bij een vergelijkbare omzet als in 2010.

BAM maakte vanmorgen verder bekend dat Wim van Vonno “om persoonlijke redenen” zal aftreden als commissaris van het bedrijf direct na de algemene aandeelhoudersvergadering eind april. Voor zijn commissariaat was Van Vonno jarenlang bestuursvoorzitter van BAM. Onder zijn leiding groeide de bouwonderneming uit tot de grootste van Nederland.

Reageer op dit artikel