nieuws

Krimp groeit naar 12 procent

bouwbreed

De omzet van de burgerlijke en utiliteitsbouw in Nederland is vorig jaar met 12 procent gekrompen. In het eerste kwartaal viel zelfs meer dan een vijfde van de bouwproductie weg.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de bouw een jaar vol rampspoed achter de rug heeft. Bleef de daling van de omzetten in 2009 beperkt tot 4 procent, in 2010 ging 9 procent van geldstroom teloor. Een tegenvaller is bovendien dat vorig jaar voor het eerst in de crisis ook de grond-, water- en wegenbouw productie zag verdwijnen. Het effect van de overheidsmaatregelen in infrawerken om de economie overeind te houden, verloor aan kracht.

De omzet in de infrasector kwam 7 procent lager uit dan in 2009. De afnemende activiteiten in de bouw van woningen en kantoren sleepte de voorbereidende werkzaamheden door gww-bedrijven mee de crisis in.

Het CBS constateert dat de signalen over nieuw werk in de bouw vorig jaar voornamelijk negatief waren. In de eerste tien maanden van het jaar lag de bouwsom van de verleende bouwvergunningen voor de nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen 20 procent lager dan in dezelfde van het voorgaande jaar.

Architecten

De verkoop van woningen stagneerde in 2010 op een laag niveau. Het aantal transacties lag bijna een derde onder het niveau van 2008. De architecten zagen de waarde van hun opdrachten in de eerste drie kwartalen met 5 procent stijgen. De positieve trend geeft de ontwerpers slechts weinig lucht. Het niveau van de opdrachten bevindt zich nog altijd 40 procent onder het niveau van 2008.

Reageer op dit artikel