nieuws

‘Koppel hoogte van hypotheek aan duurzaamheid huis’

bouwbreed

Voor een energiezuinige nieuwe woning moet iemand makkelijker een hypotheek kunnen krijgen.

Dat schrijft Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland in een brief aan minister De Jager.

Als minister De Jager van Financiën niet ingrijpt, wil straks niemand nog een ‘duurdere, maar energiezuinigere nieuwbouwwoning’ kopen, vreest hij.

Brinkman bepleit het toetsingskader voor hypothecaire kredietverlening voor energiezuinige nieuwbouwwoningen te verruimen ten opzichte van bestaande huizen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft momenteel als richtlijn dat iemand een hypotheek van maximaal 4,5 keer zijn bruto inkomen krijgt. Voor energiezuinige woningen zou dat 5,2 keer het jaarsalaris moeten zijn, schrijft Brinkman.

Risico’s ziet hij niet. Soepelere regels zouden kopers niet financieel in de problemen brengen, omdat hun energiekosten structureel lager zouden zijn dan iemand die in een oud huis woont.

Brinkman verwijst naar een studie van het Nibud uit 2007. Daaruit zou blijken dat iemand die een energiezuinig huis bewoond, maandelijks tot 90 euro minder hoeft over te maken aan Eneco, Nuon of andere energieleveranciers.

Als kers op de taart helpt de maatregel ook de woningbouw op gang, schrijft Brinkman, Tot slot benadrukt hij het versoepelen van de hypotheekvoorwaarden het Rijk ‘op geen enkele wijze’ de rijksbegroting extra belast.

De Jager krijgt het advies in gesprekken met de AFM, DNB, NHG en de bankensector in het algemeen aandacht te vragen voor het voorstel.

De brief is mede ondertekend door Wienke Bodewes, voorzitter van Neprom en Jo Goossens, voorzitter van de NVB.

Reageer op dit artikel