nieuws

Klimaatneutraal beton in project woningbouw Uden

bouwbreed

Het produceren van beton kan duurzamer. De Van Nieuwpoort Groep zet met Nul CO2-beton een stap in die richting. Het mengsel bestaat uit 100 procent gerecyclede spoorballast.

Het milieuvriendelijke beton beleeft zijn primeur bij het woningbouwproject Velmolen Buiten in Uden. De nieuwbouw (67 woningen), een ontwikkeling van Nieuwenhuizen Daandels Bouw, is een van de dertien ‘Excellente Gebieden’. Dit zijn koplopers op het gebied van duurzame nieuwbouw. Het woningbouwproject heeft GPR-scores boven de 9. “In ons winnende plan van een door de gemeente Uden uitgeschreven prijsvraag, streven we naar de meest duurzame oplossingen zonder concessies te doen. Een van de aandachtspunten naast energiezuinigheid is het toepassen van milieuverantwoorde bouwmaterialen. Ook voor beton, een behoorlijk milieubelastend materiaal, zijn we op zoek gegaan naar het hoogst haalbare”, licht algemeen directeur Gijs Spruijt toe.

De zoektocht resulteerde in het zogeheten Next Step Beton, een klimaatneutraal beton. Next Step Beton bestaat uit 100 procent gerecycled gewassen spoorgrind. “Het oorspronkelijke idee was om granulaat van een nog te slopen silo als secundaire grondstof te verwerken. In samenwerking met de Van Nieuwpoort Groep zijn we uiteindelijk op een veel duurzamer alternatief uitgekomen door gebruik te maken van alternatieve grondstoffenstromen.”

De betonleverancier slaagde erin om beton op een duurzamere manier te produceren. “Door een combinatie van materialen en logistiek reduceren we de CO2-uitstoot van het hele productieproces tot nagenoeg nul. Het allerlaatste stukje, het transport naar de bouwplaats, compenseren we door het aankopen van CO2-emissierechten bij de Climate Neutral Group”, legt Rob de Jong, commercieel manager bij de betonmortelfabrikant, uit.

Grindvervanger

De ontwikkeling zit niet zozeer in de verwerking, maar in de samenstelling van de mortel. Bij dit betonmengsel worden als cementvervanger gegranuleerde hoogovenslakken (met attest) toegepast, aangevuld met hulp- en vulstoffen. “Vooral deze component is er verantwoordelijk voor dat de hoge CO2-uitstoot van het mengsel wordt beperkt tot nul.” De Jong noemt vooral 100 procent gerecyclede spoorballast als grindvervanger uniek. “Gebruikelijk is dat maximaal 20 procent grindvervangend betongranulaat wordt toegepast.”

De betonfabrikant zet hiermee een stap vooruit in het verder reduceren van de milieubelasting van beton. “We leggen de lat een stukje hoger. Als fabrikant willen we laten zien dat we in staat zijn om beton op een duurzame wijze te produceren en dat beton met secundair materiaal niet langer een vies begrip is. We bieden partijen hiermee een milieuvriendelijk alternatief.” De meerprijs bedraagt een paar euro per kuub beton.

Next Step Beton is leverbaar in verschillende varianten (55, 75 of 100 procent gerecyclede spoorballast). Deze mortel voldoet volledig aan de eisen van EN 206 en NEN 8005 en wordt geleverd onder KOMO-certificaat. Volgens De Jong is de beschikbaarheid nu geen probleem. “Jaarlijks komt 400.000 tot 600.000 ton spoorballast op de markt. Als dit product echt een grote vlucht gaat nemen, zullen we naar andere secundaire grondstoffenstromen moeten kijken.”

In totaal levert de betonfabrikant voor het project 2500 kuub klimaatneutraal beton. De mortel wordt geproduceerd op de centrale in Veghel, gelegen op steenworpafstand van de duurzame woonwijk. Eind vorig jaar werd de fundering voor de eerste fase (50 woningen) gestort, binnenkort volgen de beganegrondvloeren.

Het milieuvriendelijke beton krijgt nog dit jaar navolging in het Geerpark in Vlijmen. Nieuwenhuizen Daandels Bouw realiseert de eerste 25 woningen van deze wijk, die eveneens het predikaat ‘Excellent Gebied’ heeft. “De duurzaamheidsprestaties van materialen zijn nu nog een grote zoektocht. Door ons hoge ambitieniveau proberen we de bewustwording bij leveranciers te vergroten. Door materiaalkennis te delen, willen we onze verantwoordelijkheid nemen en een vliegwiel in gang zetten waardoor duurzaamheid veel meer inhoud krijgt.”

Reageer op dit artikel