nieuws

interview Roxsen Schwengle Koepel brengt intimiteit in Tweede Kamer

bouwbreed Premium

interview Roxsen Schwengle Koepel brengt intimiteit in Tweede Kamer

Zeven architectuurstudenten ontwierpen een alternatieve vergaderzaal voor de Tweede Kamer, omdat de huidige te steriel is. Roxsen Schwengle pleit voor een compacte Koepel van Democratie.

Wat deugt er volgens u niet aan de huidige Tweede Kamer?

“De meest gehoorde klacht is dat het ontbreekt aan intimiteit. De ruimte is te steriel. Dat klinkt door in de debatten. De waaiervorm schept teveel afstand. De V-vorm van de tafel met interruptiemicrofoons is ook ongelukkig. Kamerleden aan de interruptiemicrofoon krijgen een stijve nek als ze elkaar willen aankijken.”

De regering zit hoger dan de Tweede Kamer.

“Ook zoiets vreemds. De regering is te gast in het parlement en moet daar hard aan de tand worden gevoeld. Maar ze zitten hoger, wat een ongewenste hiërarchie schept. Ze worden als het ware op een voetstuk geplaatst.”

De geur van wilde beesten ontbreekt?

“Dat schijnt Hans van Mierlo ooit gezegd te hebben over het verschil met de oude Tweede Kamer, met zijn harde houten bankjes. Ik vind het wel mooi verwoord.”

Architect Pi de Bruin had zich uitgeleefd met kleur.

“Het is een bonte bedoening. Vooral het groene tapijt is heel dominant. Het weinige daglicht dat in de zaal valt, reflecteert via het groene tapijt. Daardoor lijkt het of alle parlementariërs ziek zijn. Op televisie heeft iedereen een groene tint.”

Wat gaat u daaraan doen?

“Mijn analyse is dat de beste opstelling voor een levendig debat de cirkelvorm is. Dan kun je iedereen dicht bij elkaar houden en hoeft een kamerlid nooit 25 meter te lopen om bij de interruptiemicrofoon te komen.”

Is er een voorbeeld?

“Ik ben te rade gegaan bij het parlement van Noordrijn-Westfalen in Düsseldorf. Die hebben een compact, rond parlement. Mooi is ook dat ze geen vaste stoel- of tafelopstelling hebben. Na elke verkiezing worden de stoelen opnieuw ingedeeld zodat de fracties goed bij elkaar zitten.”

Wat doet die grote ronde tafel in uw ontwerp?

“Daaraan neemt iedereen plaats die bij het debat betrokken is. De kamerleden, de betrokken ministers en de voorzitter. Iedereen die direct mee-debatteert zit directaan tafel, de anderen zitten er op korte afstand omheen.”

En pers en publiek?

“Die zitten in ruimtes die ik op verschillende plekken uitspaar in de koepel. Via de koepel kunnen ze naar andere ruimtes lopen waar ze het debat vanuit een heel andere hoek kunnen bekijken. Ik noem het geen tribunes, maar loges. Net als in het theater. Dat voelt heel anders.”

Reageer op dit artikel