nieuws

Installatietak kost Strukton winst

bouwbreed

drukt Strukton in de rode cijfers. Terwijl het operationeel resultaat met 55,7 procent verbeterde tot 57,6 miljoen, incasseerde de bouwer uit Utrecht toch een netto verlies van 15,5 miljoen euro. “We hebben het moment van overname door Oranjewoud gebruikt om de balans nog eens goed te bekijken”, zegt de financiële topman van Strukton, Raymond Steenvoorden. […]

drukt Strukton in de rode cijfers. Terwijl het operationeel resultaat met 55,7 procent verbeterde tot 57,6 miljoen, incasseerde de bouwer uit Utrecht toch een netto verlies van 15,5 miljoen euro.

“We hebben het moment van overname door Oranjewoud gebruikt om de balans nog eens goed te bekijken”, zegt de financiële topman van Strukton, Raymond Steenvoorden. “De markt voor de installatietechniek zit in een dip. Daarom hebben we 30 miljoen afgeboekt op onze acquisitie van Worksphere.”

Steenvoorden noemt 2010 intern een roerig jaar terwijl buiten de markten spookten. “Ik ben blij dat we ondergebracht zijn in een huis dat onze visie deelt. De overname is niet zozeer ingeven uit de wens tot synergie maar eerder om meer poten onder het concern te hebben.”

Strukton zette vorig jaar een omzet neer van 1,4 miljard euro. De waarde van de orderportefeuille steeg naar de recordhoogte van 2,1 miljard euro. Eind 2009 was voor 300 miljoen minder werk in voorraad.

De onderneming richt zich vanuit vijf werkmaatschappijen op drie markten: rail, civiele infra en gebouwen. Het steeds sterker internationaal actieve railbedrijf voerde zijn omzet met 12,8 procent op tot 616,1 miljoen euro. Directeur Aike Schoots van de spoortak ziet vooral in Scandinavië goede kansen tot uitbreiding van de activiteiten. Een smet op het blazoen was vorig jaar het gedwongen vertrek in Nederland van 250 medewerkers. Over de toekomst is Schoots optimistisch. Na de Britse aannemer Balfour Beatty is Strukton Rail de tweede spoorbouwer van Europa. Wat technologie betreft staat het railbedrijf volgens Schoots zelfs op nummer 1.

De divisie bouw & vastgoed maakte na jaren van verlies een bescheiden winst. De omzet zakte met 8,9 miljoen terug naar 189,9 miljoen euro.

“De stijgende lijn is ingezet”, verzekert Steenvoorden. “Op vijf utiliteitsprojecten leden we verlies. De concurrentie is groot en we zien bovendien dat de opdrachtgevers proberen steeds meer risico’s bij de bouwer te leggen. Daarom zijn wij terughoudend en hebben we de organisatie met honderd arbeidsplaatsen teruggebracht.”

De sanering vergde een investering van 2,3 miljoen euro in reorganisatiekosten. Gelijktijdig werd voor een miljoen euro afgeboekt op grond.

Als marktleider op het gebied van de publiek-private samenwerken zou Strukton graag meer projecten op de markt zien. Steenvoorden vindt dat de overheden zichzelf in de vingers snijden als pps uit het blikveld raakt. Steenvoorden: “Het Rijk staakt de stimulans op het terrein van onderwijs en zorg. Ook wordt het servicepunt scholenbouw opgeheven. Dat is zorgelijk. De Rekenkamer heeft becijferd dat de belastingbetaler baat heeft bij pps-projecten. “

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels