nieuws

Innovaties zorgbouw krijgen aandacht BNA

bouwbreed

Een reeks ontwerpen voor nieuwe zorgvoorzieningen biedt uiteindelijk een staalkaart van de ontwikkeling van vernieuwende concepten. Dat is de gedachte van de BNA achter het project ‘Trends en innovaties in de architectuur van de zorg’.

De onderzoekstak van de architectenvereniging, BNA Onderzoek, heeft een groot aantal voorbeelden op een rijtje gezet. Nederlandse architecten hebben, zo stelt de BNA, een voortrekkersrol bij de ontwikkeling van nieuwe zorgconcepten. “Terwijl in het buitenland meestal gebruik wordt gemaakt van beproefde concepten, durven Nederlandse architecten en opdrachtgevers het experiment aan. Dit leidt vaak tot innovaties, die het belang van de Nederlandse zorgarchitectuur onderstrepen.”

Van een reeks projecten is steeds één van de verschillende aspecten eruit gelicht die als vernieuwend worden beschouwd. Dat zijn financiering, flexibiliteit, hergebruik, duurzaamheid, geneeskundige kwaliteit en kleinschaligheid.

Als toonbeeld van flexibiliteit geldt bijvoorbeeld het ontwerp voor het ziekenhuis Bernhoven in Uden (de Jong Gortemaker Algra Architecten en Ingenieurs). De verschillende gebouwen zijn “multi inzetbaar en flexibel” en kunnen in de toekomst “groeien of krimpen zonder dat dit leidt tot grote ingrepen in de structuur van het gebouw”.

Het hele overzicht is te raadplegen op de site van de BNA Onderzoek,

www.bna-onderzoek.nl.

Reageer op dit artikel