nieuws

Innovatief blussen vindt geen ingang

bouwbreed

Onbekendheid met de techniek doet de brandweer vaak terughoudend reageren op nieuwe blussystemen voor gebouwen.

Nieuwe systemen mogen op basis van gelijkwaardigheid weliswaar worden aangeboden, maar de keuze strandt vaak op het gebrek aan expertise bij de brandweer. “In Nederland is onder meer onze brandventilatie voor (woon) gebouwen vrijwel onbekend”, zegt Gérard van Oosteren van Colt International uit het Noord-Brabantse Katwijk. In Groot-Brittannië zijn de ‘Shaft’ en de ‘Extended Corridor’ volgens hem in nagenoeg elk gebouw te vinden. De Shaft is vooral bedoeld voor gebruiksgebouwen. Een ventilator voert rook af uit gangen naar buiten en voorkomt zo dat die zich verspreidt in het trappenhuis. De Extended Corridor is een variant op de Shaft en bedoeld voor woongebouwen. Beide ventilatiesystemen bevorderen ook de evacuatie bij brand. “In Nederland hebben we de Shaft tot nog toe twee keer voorgesteld op basis van gelijkwaardigheid”, zegt Van Oosteren, “maar de uitvoering ketste telkens af om niet-technische redenen.” In Nederland mag het systeem op basis van gelijkwaardigheid worden aangeboden. Bij de brandweer is het vrijwel onbekend, dus die stelt zich terughoudend op.”

Duurder

Watermist is een innovatieve techniek die al jarenlang scheepsbranden blust met minuscule waterdruppels. Bij brand verdampen de microdruppels en drukken zo de zuurstof bij het vuur weg. Het water heeft ook nog een licht koelend effect. Vergeleken met sprinklers is voor de nevel ruim 90 procent minder water nodig. Watermist richt minder schade aan dan grote hoeveelheden stromend water. “Met een prijs van 30 tot 60 euro per vierkante meter is een watermistinstallatie wel duurder dan een sprinkler”, zegt Jean-Paul Lamers. Met zijn bedrijf Fire Technology importeert hij vanuit Nijmegen de Hi-Fog-watermistsystemen van de Finse fabrikant Marioff. Tegenover de hogere prijs staat volgens de importeur een nagenoeg onzichtbare installatie. Een watermistinstallatie kan worden gecertificeerd volgens de Regeling Vast Opgestelde Blussystemen en de recent uitgebrachte Beoordelingsrichtlijn van Kiwa. “De systemen worden daarmee op dezelfde manier beoordeeld als sprinklers”, zegt Lamers. Met de certificering vermindert naar zijn mening de aanvankelijk grote terughoudendheid tegenover watermist. Jan Kloosterboer van Wagner Nederland zietr wel een groeiende markt voor zijn blustechniek Oxyreduct. Onder deze merknaam biedt het Utrechtse bedrijf systemen die brand helpen blussen door het zuurstofniveau in een ruimte te verlagen. “Dat kan door stikstof in een ruimte te blazen”, legt Kloosterboer uit. Een regelaar zorgt dat er steeds genoeg stikstof is om het vuur in bedwang te houden.

Reageer op dit artikel