nieuws

In vijf jaar tijd naar een omzet van 5 miljard

bouwbreed

In vijf jaar tijd naar een omzet van 5 miljard

Fugro is door de Erasmus Universiteit uitgeroepen tot het meest vernieuwende bedrijf van Nederland. Spitsvondigheid gecombineerd met het doen van acquisities zal de bodemonderzoeker volgens president-directeur Klaas Wester ook in de toekomst weer financieel succes opleveren.

Bijna driekwart van het geld verdient Fugro met speur- en montagewerk voor de olie- en gasindustrie. Vorig jaar zette de bodemspecialist een omzet neer van 2,3 miljard euro. Klaas Wester proeft nieuwe kansen. De toenemende honger naar grondstoffen lokt de mijnbouwers naar zee. “Op het land is mijnbouw niet zo moeilijk. Je graaf een gat en haalt de spullen eruit. Relatief simpel. Als je datzelfde kunstje op zee doet, loopt het gat vol met water. Dan heb je geavanceerde baggertechnieken nodig. Dat maakt de mijnbouw op zee een stuk ingewikkelder en voor ons dus aantrekkelijker.” Want schaars beschikbare kennis betaalt zich uit in een hogere winstmarge.

Over de vraag of Fugro zijn onstuimige groeitempo kan volhouden, is Wester optimistisch. “Sinds eind jaren tachtig zijn we erg succesvol. Een verdubbeling van de omzet in de komende vijf jaar is zeker niet uitgesloten. We gaan dan richting de 5 miljard euro. Reken eens zo’n 15 tot 20 procent groei per jaar. Dat stapelt zich op.” Hij wil het idee wegnemen dat Fugro vooral groot geworden is dankzij het slim opkopen van bedrijven. “Gemiddeld halen we een groei van 15 procent. Daarvan is twee derde autonoom en een derde afkomstig van aankopen. De acquisities werken bij ons als een groeiversneller.”

Lees hier het interview met president-directeur Klaas Wester!

Reageer op dit artikel