nieuws

‘In Amsterdam is altijd veel loos’

bouwbreed

‘In Amsterdam is altijd veel loos’

Tjeerd Roozendaal (43) is adjunct-directeur van Ingenieurs Bureau Amsterdam (IBA), een gemeentelijke organisatie (300 werknemers) die betrokken is bij grote projecten als de Noord-Zuidlijn, IJburg en de Zuidas. Roozendaal heeft een zeer afwisselende agenda. ‘‘In deze stad is altijd veel loos.’’

‘‘Ik breng een behoorlijk deel van mijn tijd buiten de deur door. Ik probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk projecten persoonlijk te bekijken. Deze week is het Europaplein aan de beurt, een zeer druk verkeerspunt dat we heringericht hebben. Ik loop er in m’n eentje overheen om de nieuwe situatie te ervaren en daarna ga ik koffie drinken in de keet. Vervolgens bezoek ik de Hogesluis naast het Amstelhotel. Over dat project is veel tumult geweest omdat het duurder is geworden dan gepland. We hebben technische tegenslagen gehad, maar omdat opdrachtgever en opdrachtnemer goed zijn blijven samenwerken hebben we het toch tot een goed einde weten te brengen.

IBA is het aanbestedingsloket van de gemeente Amsterdam. Vanuit die hoedanigheid heb ik regelmatig met een groep topadviseurs een ‘‘benenopdetafelgesprek’’ over de inkoop van goederen en diensten. Dat varieert van ambulances tot het inhuren van mensen om aanbestedingen te begeleiden. Mooie vraagstukken, vind ik; in feite gaat het om risicobeheersing en zuinig zijn met de belastingcenten. Ook deze week staat er weer zo’n bijeenkomst gepland. Ze verlopen altijd erg geanimeerd, en ze lopen vaak ook uit; daarom houden we ze ‘t liefst aan het einde van de dag.

Bijzonder vind ik komende week een bezoek dat ik samen met de algemeen directeur breng aan wethouder Carolien Gehrels. Gemiddeld zien we elkaar zo’n vier keer per jaar om de lopende zaken door te nemen. Dat gebeurt in sneltreinvaart, na ongeveer een half uur is de agenda schoon. Voor het overige hebben we redelijk intensief contact met de politiek via de mail en de telefoon.

De Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer gaat een groot deel van het onderhoud aan de openbare verlichting en de verkeersinstallaties uitbesteden en is op zoek naar geïnteresseerde bedrijven. Ik begeleid de marktconsultatie en zit deze week een dagdeel in een zaal met allerlei partijen, ook aannemers, om de belangstelling te peilen en de mogelijkheden te verkennen. Op kantoor heb ik geen gelegenheid die bijeenkomst voor te bereiden. Dat werk neem ik mee naar huis, wat ik helemaal niet erg vind. Ik heb passie voor mijn vak.

Wat doe ik de overige dagen? Ik neem een aantal offertes door voor de Noord-Zuidlijn, ik heb directieoverleg en ik speel de aanbiedingen voor het door ons bedachte bamboegeluidsscherm door aan de projectleider. De aanvragen komen uit een wijde straal rond Amsterdam.

De woensdag reserveer ik gewoonlijk voor kantoorwerk, zoals emails beantwoorden en projecten evalueren of voorbereiden. Tussen de middag haal ik m’n kinderen van school, ik lunch met ze en daarna fiets ik terug naar m’n werk.’’

Reageer op dit artikel