nieuws

IHC Merwede met baggeraar Deme in diepzeemijnbouw

bouwbreed

IHC Merwede en Deme vormen een samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van diepzeemijnbouw.

Ze willen een methode op de markt brengen voor het delven van grondstoffen op dieptes van minstens een kilometer. “IHC levert de technologie en Deme de benodigde schepen”, verklaart de president-directeur van de IHC Merwede, Goof Hamers.

Grondstofwinning op zee gebeurt nu tot 350 meter diepte. Diepere bodems zijn interessant. Hamers: “Daar bevinden zich interessante vulkanische afzettingen, die veel grondstoffen bevatten, zoals fosfaat, goud, koper, ijzer, zeldzame aardmetalen, alles wat ook op het land ligt.”

Aanleiding voor het initiatief is de verwachting dat de vraag naar grondstoffen de komende decennia fors verder groeit en dat bestaande bronnen op het land niet toereikend zullen zijn. De techniek is nu zover, dat beide bedrijven commerciële winning haalbaar achten.

Onder de naam OceanflORE (ORE staat voor Ocean Reserve Extraction) gaan ze aan de slag. Eerst met een verkennend onderzoek. Vervolgens moet een experiment van start gaan. Dat zal waarschijnlijk gericht zijn op fosfaatwinning in Nieuw-Zeelandse territoriale wateren.

Een stenenstortvaartuig van Deme dat momenteel in aanbouw is, zal hiervoor worden aangepast. Op flinke afstand onder het schip moet een graafinstallatie zich zelfstandig over de zeebodem kunnen bewegen.

Reageer op dit artikel