nieuws

Hurks boort snel nieuwe markten aan

bouwbreed

Hurks boort snel nieuwe markten aan

Hurks zoekt, gedwongen door omzetverlies, nieuwe markten op. Zo stort het Eindhovense bouwbedrijf zich op de renovatiemarkt en speurt het over grens naar afnemers van zijn betonproducten.

Geert Hurks is van zichzelf alles behalve een zwartkijker. Zorgen maakt de topman van het bouwconcern zich dan ook niet over de terugval van de bedrijfsopbrengsten die hij eerder deze week bekendmaakte. Hurks moest vorig jaar een omzetdaling slikken van 17 procent. En dat na een omzetverlies van 15 procent een jaar eerder.

“Ja we hebben in 2010 de omzet weer zien teruglopen, maar wie niet?”, relativeert Hurks de neergaande trend. “Iedereen heeft last van de crisis, dus marktaandeel hebben we niet verloren. Bovendien, qua resultaat hebben we gewoon een fantastisch jaar gedraaid. Een nettomarge van 3,9 procent! Daar ben ik trots op.”

Gaten

Dat neemt niet weg dat Hurks de vele ‘uitstel-telefoontjes’ liever niet had gekregen, bekent hij op het hoofdkantoor in Eindhoven. “We begonnen 2010 met een prima orderportefeuille, maar al snel werd duidelijk dat er gaten in de productie zouden vallen. Het ene na het andere project werd uitgesteld dan wel afgeblazen. Bij onze betonfabrieken waren annuleringen zelfs bijna aan de orde van de dag. Nee dat is verre van leuk. Het verklaart ook waarom we afgelopen jaar zoveel van onze omzet hebben verloren.”

Kleine werken, maar ook grotere projecten zag Hurks in de ijskast belanden. Zoals de nieuwbouw van het Bernhoven Ziekenhuis in Uden. Hurks zou daar na de bouwvak mee beginnen, maar enkele weken voor de start bleek dat de opdrachtgever de financiering niet rond kon krijgen.

“Een klus van 90 miljoen”, vertelt Hurks. “Vijftig bouwvakkers stonden in de startblokken om te beginnen. Dan moet je wel even slikken als het niet doorgaat. Gelukkig konden we in dit geval zelf een achtergestelde lening verstrekken, waardoor de banken toch bereid waren te financieren. Maar het geeft wel aan hoe de situatie in de markt is.”

Volgens de bestuursvoorzitter is het in de huidige tijd zaak om snel te schakelen en de kansen te grijpen die zich voordoen. Zelf ziet hij vooral mogelijkheden in de renovatiemarkt. “In plaats van nieuwe woningen te bouwen, kiezen corporaties er momenteel voor hun bestaande bezit te renoveren. Daar zit komende jaren dus veel werk in. Wij gaan ons daar dan ook op richten. Natuurlijk zullen ook andere bedrijven dat doen, ik ben echter niet bang om de strijd aan te gaan. Wij zijn financieel zeer gezond, hebben een solvabiliteit van bijna 59 procent. Opdrachtgevers gaan daar steeds meer op letten bij het inschakelen van aannemers. Wij doen het zelf ook bij de keuze van onze onderaannemers. Bedrijven die alleen maar capaciteit kunnen leveren, vallen straks buiten de boot, let maar op. Daar komt bij dat renoveren vooral een logistiek proces is. Dat moet je in de vingers hebben, anders gaat het mis.”

Enkele jaren geleden koos de Brabantse bouwer er bewust voor om zijn pijlen te richten op zorgbouw en de verbouwing van winkels. Dat heeft goed uitgepakt, constateert Hurks tot zijn eigen genoegen. Zo is het bedrijf momenteel betrokken bij een flink aantal ziekenhuisprojecten, waaronder de bouw van het Jeroen Boschziekenhuis in Den Bosch, het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht, Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “Op die specifieke markt zijn we behoorlijk succesvol. Maar dat geldt ook voor de retail. We bouwen voor ING alle Postbank-filialen om en verbouwen de winkels van kledingzaak WE en kappersketen Brainwash. Onze strategie om niet meer een algemene aannemer te zijn, werpt zijn vruchten af.”

Vertrouwen

Na de omzetdaling van afgelopen jaren – en de daarmee gepaard gaande inkrimping van het personeelsbestand met ongeveer 80 man – verwacht Hurks dit jaar weer te groeien, met zo’n 10 procent.

Om de productie van betonfabrieken op te voeren, zoekt Hurks afnemers in Frankrijk en Duitsland. “Als het in eigen land niet lukt, dan moeten we het over de grens zoeken. Dat hebben we vaker gedaan, dus daar heb ik vertrouwen in.”

Over de bouwsector in zijn geheel is hij minder optimistisch. Hurks denkt dan ook niet dat het bij de val van Heddes en Midreth zal blijven. In de categorie bedrijven met een omzet tussen de 40 en 100 miljoen, ziet hij er nog wel een aantal onderuit gaan.

“Het is heel simpel: opdrachtgevers vragen steeds vaker een bankgarantie voordat ze een project gunnen. Veel bouwbedrijven kunnen daar niet aan voldoen en krijgen dus geen werk meer. Als je dan ook nog grondposities hebt waarop komende jaren niet wordt gebouwd, kom je al snel in een neergaande spiraal. Ik vrees dat een aantal grote bouwers het niet zal redden.”

Reageer op dit artikel