nieuws

Hightech materiaal biedt emotie

bouwbreed

Gemetalliseerd glasweefsel geeft door een speciale manier van lamineren zijn structuur bloot. Volgens de bedenkers geeft het materiaal L-SIM een gevoelswaarde mee die hightech architecten aanspreekt.

Frisdrankfabrikant Red Bull en sportbedrijf Mylaps in Haarlem hebben het nieuwe materiaal recent toegepast in hun nieuwste bedrijfsgebouwen. Zij vertegenwoordigen ook precies de sectoren waar het materiaal volgens L-SIM ontwikkelaar Nico van der Mark thuishoort. Het heeft een hightech uitstraling en wordt bijvoorbeeld al langer gebruikt om ski’s of hockeysticks mee af te zetten. Maar een mooie strakke plaat of gevelpaneel ermee realiseren, is volgens Van der Mark geen sinecure. Met zijn bedrijf LW Materials heeft hij daarvoor een speciale lamineertechniek ontwikkeld. Het is een arbeidsintensief proces waarin het materiaal met epoxyhars wordt gerold, maar het effect is er naar. Van der Mark ziet het composietmateriaal als een alternatief voor hpl-platen. “Het is alleen gemakkelijker te verwerken en heeft een grotere stijfheid. Bovendien splintert of scheurt het niet zodra het een tik krijgt of er een voorwerp op valt.”

LW Materials kan het materiaal ook leveren met koolstofvezel, maar dan wordt het wel een stuk duurder. In de meeste gevallen zal glasvezel volstaan, verwacht Van der Mark. Door de vezels in te kleuren, kunnen L-SIM platen een carbonuitstraling meekrijgen. De vezels zijn vooraf gemetalliseerd door er op te dampen.

De oorsprong van LW Materials ligt in de luchtvaart. Van der Mark werkte jarenlang bij de materiaaldivisie van vliegtuigfabrikant Fokker. Op basis van de daar ontwikkelde kennis bracht hij met zijn bedrijf eerder al een lichtgewicht stempelschot op de markt. Het composietmateriaal met een kern met een eierdoosachtige structuur is half zo zwaar als de traditionele stalen of hardhouten stempelschotten. Niettemin kunnen er volgens Van der Mark moeiteloos 100 tons kranen op afstempelen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels