nieuws

‘Het kan, Olympische Spelen in Nederland’

bouwbreed Premium

Jan Oosterman (48) is strategisch adviseur gebiedsontwikkeling en vrijetijdseconomie bij advies- en ingenieursbureau DHV. Hij onderzoekt nu de ruimtelijke kant van de Olympische Spelen in Nederland in 2028. Deze week maakt hij een begin aan het eindrapport. De inhoud blijft nog geheim. Tipje van de sluier: “OS2028 kan Nederland veel opbrengen maar gaat ook geld kosten.”

“Nederland neemt pas in 2016 een besluit of we een bid uitbrengen, maar de minister wil nu al weten welke implicaties de OS hebben. Verschillende teams doen onderzoek. Wij onderzoeken de ruimtelijke kant in samenwerking met stedenbouwkundig bureau Must. Het is een brede aanpak, die in drie maanden moet leiden tot een advies aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu. We praten onder meer met gemeenten, provincies, regiobesturen en NOC/NSF. De kernvraag luidt: wat is er fysiek nodig om de Olympische Spelen te kunnen organiseren en hoe zou Nederland optimaal van nieuwe investeringen kunnen profiteren? Dat houdt bijvoorbeeld de vraag in hoe we de accommodaties kunnen gebruiken na afloop van het evenement of zelfs ervóór.

Wij hebben goed gekeken naar de Big Five: het olympisch dorp met 3000 appartementen, het perscentrum voor 40.000 journalisten, een basketbalhal met 18000 zitplaatsen – dat wordt ’n lel van een ding – het olympisch stadion en ten slotte het zwemcomplex met wedstrijd- en trainingsbaden. We leggen een paar ruimtelijke varianten naast elkaar.

Het advies verschijnt medio april, dus dat houd ik nog even vóór me. Ik kan alleen zeggen dat het kan, de OS in Nederland, en dat we voor de ‘Big Five’ vooral naar de Randstad hebben gekeken. Daar is toch het meeste draagvlak en ook de bereikbaarheid is beter. Andere delen van het land krijgen er zeker ook mee te maken. Er zullen, naast de Big Five, nieuwe en bestaande topsportvoorzieningen in heel Nederland nodig zijn. De eventuele Spelen zullen bovendien beslag leggen op een groot deel van de hotelaccommodatie in Nederland.

Ook onderzocht is de bereikbaarheid van de accommodaties en de infra die nodig is om de sporters, bobo’s en de naar schatting 3 tot 6 miljoen bezoekers te vervoeren. Dan rijzen vragen als: wanneer je Olympic Lanes, (gereserveerde rijstroken voor de Spelen) instelt op de snelwegen, wat gebeurt er dan met de rest van het wegennet?

De komende weken besteed ik per week minimaal drie dagen aan teamoverleg en het schrijven van het eindrapport. Tussendoor ben ik een dag in Rhoon voor een workshop over een groot nieuw recreatiegebied bij Rotterdam als compensatie voor de Maasvlakte. En ik ben bij de provincie Utrecht om te praten over duurzaamheid op de Utrechtse Heuvelrug. Daarnaast houd ik me bezig met offertes, stagebegeleiding en andere projecten binnen mijn portefeuille gebiedsontwikkeling. Al met al lukt het niet binnen een 40-urige werkweek te blijven. Maar met zulke leuke projecten is dat geen drama.”

Reageer op dit artikel