nieuws

Henk Bousema sloopt met kleinste betonschaar

bouwbreed

Henk Bousema uit het Drentse Zeijerveld gebruikt als eerste de aanbouwschaar MCR010 van Dehaco; de kleinste hydraulische betonschaar in de catalogus van de leverancier uit Lisserbroek.

Het verhaal over de minibetonschaar begon in april 2010 toen aannemer Henk Bousema de hybride minikraan TB108 van Takeuchi kocht. De sloper wil de 800 kilo zware machine met diesel- en elektromotor vooral in gebouwen gebruiken. Met de elektromotor kan de kraan geluidarm slopen. “De bijpassende sloop- en sorteergrijper ontwikkelde er echter te weinig kracht voor”, zegt Kevin van der Lans van Dehaco. “Een sloophamer kon dat wel maar zou ook meer lawaai maken.SDRqDe keus viel daarmee op de hydraulische betonschaar. De markt bood op dat moment echter geen schaar voor een machine van 800 kilo. Leveranciers wilden die ook niet bouwen omdat niemand er een markt voor zag. “Dehaco wilde het wel proberen en bouwde met de Koreaanse dochtermaatschappij Deco een hydraulische betonschaar van 105 kilo, exclusief kopplaat”, zegt Van der Lans.

Dehaco liet een elandproef op de schaar los door die met gestrekte giek op te tillen. Daarna knipte de schaar met de 280 millimeter grote bek een voorgefabriceerde betonwand van 150 millimeter dik open. De combinatie doorstond beide proeven met succes. Van der Lans denkt dat de MCR010 de kleinste aanbouwschaar blijft. “Voor kleiner sloopwerk volstaat de handschaar met hydropack.”

Reageer op dit artikel