nieuws

Helft techniekvacatures voor weg- en waterbouwkundige

bouwbreed Premium

De vraag naar hoogopgeleide weg- en waterbouwkundigen is groot. De helft van alle vacatures voor technici op universitair niveau bestaat uit banen voor deze doelgroep. Dat blijkt uit de Arbeidsmarktschets Techniek. Het rapport is uitgebracht door UWV Werkbedrijf en Colo, de vereniging van samenwerkende kenniscentra waarbij onder meer de Fundeon (bouw en infra) en Savantis […]

De vraag naar hoogopgeleide weg- en waterbouwkundigen is groot. De helft van alle vacatures voor technici op universitair niveau bestaat uit banen voor deze doelgroep.

Dat blijkt uit de Arbeidsmarktschets Techniek. Het rapport is uitgebracht door UWV Werkbedrijf en Colo, de vereniging van samenwerkende kenniscentra waarbij onder meer de Fundeon (bouw en infra) en Savantis (schilders en afbouw) zijn aangesloten.

Ook bouwkundigen met een hogere beroepsopleiding zijn in trek. “De meeste technische vacatures voor opgeleiden op hbo-niveau zijn voor bouwkundigen”, zo stelt het onderzoek. “Het aantal vacatures voor bouwkundigen bij de overheid is hoger dan in de bouwsector.”

Volgens het rapport zijn er jaarlijks 60.000 vacatures in de techniek. Voor 47 procent hiervan wordt een opleiding op het niveau van hoger beroepsonderwijs of universiteit gevraagd, voor 33 procent volstaat een middelbare beroepsopleiding en voor de resterende 20 procent van de vrije banen is een lagere opleiding afdoende. Bij de laatste categorie gaat het in de helft van de gevallen om jobs in de elektrotechniek. “Wat opvalt is dat in deze periode in vacatureteksten voor lager technisch personeel vaak een middelbare of hogere vooropleiding wordt gevraagd”, stellen de onderzoekers vast. “Dit effect duidt op verdringing.”

Bbl

Ook maakt het onderzoek duidelijk dat een minderheid van de bijna 500.000 werklozen die bij UWV Werkbedrijf staan ingeschreven, 14 procent op zoek is naar een functie in de techniek. Van deze groep is 90 procent lager of middelbaar opgeleid. Het merendeel zoekt een baan in de bouw, de infra, de installatie, elektro of metaaltechniek. Hoe langer de werkloosheid duurt, hoe minder de kans om weer aan de slag te komen, meldt het rapport.

Verder meldt het onderzoek dat het aantal bouwleerlingen in de beroeps begeleidende leerweg (bbl) vorig jaar sterk daalde, te weten met 40 procent. Deze beginnende bouwvakkers volgen een praktijkopleiding op middelbaar niveau. Ze gaan in dienst van een opleidingsbedrijf en worden begeleid door ervaren collega’s, de zogeheten leermeesters. Door de recessie werden minder van zulke leerlingen aangenomen.

Reageer op dit artikel