nieuws

Grote diversiteit glas in gevel Innovatoren

bouwbreed Premium

Grote diversiteit glas in gevel Innovatoren

De glazen gevel van de Innovatoren in Venlo vergt 4100 vierkante meter glas in vijftien verschillende samenstellingen. Plaatselijk producent Scheuten Glas levert de ruiten op afroep.

Eind januari gingen de eerste glaspanelen vanuit de fabriek op transport naar de enkele kilometers verderop gelegen bouwplaats. Hurks Geveltechniek heeft inmiddels de onderste verdiepingen van de 70 meter hoge toren glasdicht gemaakt. “De toren wordt voorzien van zeer duurzame materialen en energiezuinige installaties. Met ons glas leveren we daar een bijdrage aan”, aldus Patrick Kunnen, projectmanager bij Scheuten Glas.

Het project kenmerkt zich vooral door zijn diversiteit meent de projectmanager. “De opbouw van de beglazingen bestaat uit diverse samenstellingen. We passen hier vijftien verschillende glassoorten toe in verschillende afmetingen. Niet één ruit is hetzelfde.”

De levering is divers: ruiten van enkel glas en halfgehard glas, ruim 3 meter hoge gevelelementen van gelaagd floatglass (10 millimeter dik), tot gezeefdrukt glas met een dikte van 8 millimeter dat doorgaans wordt toegepast als borstwering. Kunnen: “Voor het overgrote deel gaat het om isolerende glassamenstellingen waaronder doorvalveilig HR++-glas waarvan een groot gedeelte brandwerend is. De U-waarde voor het hele project is met 1,1 W/m2K behoorlijk laag. Hierdoor dragen we bij aan het thema duurzaamheid dat centraal staat in het ontwerp van de architect.”

Een van de energiezuinigste toepassingen is het Isolide Superplus glas. Deze nieuwe generatie HR++-glas is voorzien van een warmtereflecterende coating, die geen afbreuk doet aan de transparantie van de beglazing.

Op afroep

In totaal levert Scheuten 4100 vierkante meter glas. “We produceren per glassamenstelling en brengen het glas op afroep naar de bouwplaats, die nagenoeg in onze achtertuin ligt. Het is niet zo zeer het logistieke aspect, als wel de producttechnische kant die dit project bijzonder maakt. Alle glasbewerkingen van lamineren tot zeefdrukken vinden in onze eigen nabijgelegen fabriek plaats.”

De toren is dé blikvanger van de Floriade die van april tot en met oktober volgend jaar plaatsvindt. De nieuwbouw, een ontwerp van architect Jo Coenen, bestaat naast de kantoortoren uit een entreegebouw en een atrium en wordt gerealiseerd door BAM Utiliteitsbouw. Na de Floriade krijgt de hoogbouw een tweede leven als kantoorgebouw. Na oplevering zal de aannemer tevens het onderhoud voor de komende 15 jaar verzorgen. De producent verwacht in mei de laatste ruiten af te leveren.

Reageer op dit artikel