nieuws

’Goodwill levert opdrachten op’

bouwbreed Premium

Sprangers Bouwbedrijf in Breda bedacht een unieke constructie om goede doelen te steunen. Het bedrijf bracht alle aandelen onder in een stichting, die projecten steunt voor kansarme kinderen over de hele wereld. Nog onlangs schonk het bouwbedrijf 4500 euro voor een middelbare school in Congo.

Sprangers is een oud familiebedrijf. Het werd in 1796 opgericht door timmerman Lambertus Sprangers. Een van zijn nazaten trouwde met Marthe van Rijswijck, een Belgische die in 1914 bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog als kind samen met haar zussen uit Antwerpen was gevlucht. Zij werd de naamgeefster van het fonds dat voortkwam uit het Sprangers Jeugdfonds, de stichting waarin Rudolf Sprangers zo’n twintig jaar geleden alle aandelen van het bedrijf onderbracht om de stabiliteit van de onderneming te waarborgen.

Nevendoel was de leefomstandigheden van jonge kinderen waar ook ter wereld te verbeteren met periodieke giften. Sinds 2003 heeft de Marthe van Rijswijck Foundation 147 projecten ondersteund in 37 landen. Vaak betreft het een vorm van ontwikkelingswerk op onderwijsgebied. In geld uitgedrukt, gaat het tot nu toe om een bedrag van ruim 750.000 euro.

Oud-minister van ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders roemde de Marthe van Rijswijck Foundation als ‘‘een prachtig voorbeeld van hoe bedrijven hun steentje bijdragen aan een betere wereld.’’ De stichting heeft inmiddels zo’n grote naamsbekendheid, dat het aantal aanvragen het budget overschrijdt. Die bekendheid wordt mede verkregen door het boek over het fonds, dat het bouwbedrijf onder zijn relaties verspreidt. ‘‘Dat boek is een prachtig paspoort’’, aldus algemeen directeur Kees Franse van Sprangers Bouwbedrijf.

Mede dankzij het boek stralen de sponsoractiviteiten van het fonds rechtstreeks af op de onderneming, vertelt Franse. ‘‘Onze opdrachtgevers vinden het geweldig dat wij zoveel support geven aan goede doelen. Zeer sympathiek; toch wel erg aangenaam dat jullie dit doen, krijgen we dan te horen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is tegenwoordig erg in, maar Sprangers doet het al sinds de jaren negentig. Wij hebben het begrip bij wijze van spreken uitgevonden.’’

Het verhaal houdt niet op bij het oogsten van waardering alleen. Eigenlijk kan een bedrijf in de huidige markt niet goed functioneren als het niet op een of andere wijze aan maatschappelijk verantwoord ondernemen doet, meent Franse. ‘‘Een van de selectiecriteria die je vaak tegenkomt bij projecten van de overheid, is de duurzaamheid van je onderneming. Bij steeds meer gelegenheden wordt daarnaar gevraagd.’’

De Marthe van Rijswijck Foundation geeft niet alleen geld uit, maar zorgt ook dat er geld binnenkomt. ‘‘We kweken veel goodwill en dat levert ons opdrachten op’’, zegt Franse onomwonden. ‘‘Het mes snijdt heel nadrukkelijk aan twee kanten.’’

Internationale Kinderhulp Nederland is in ieder geval dolblij met het geld voor de school in Congo. Overigens haalde IKN op de Bouwbeurs 2011 bij meer bouwbedrijven geld op voor hetzelfde doel. Een andere gulle gever was bouwmaterialenhandel Kingspan in Tiel.

Reageer op dit artikel