nieuws

Gelderland restaureert waaiersluis Asperen

bouwbreed Premium

De dubbele inundatiesluis bij Asperen wordt gerestaureerd. Daartoe neemt de provincie de zeldzame waaiersluizen voor 1 euro over van het Rijk. De sluizen maken deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De waaiersluis is een uitvinding van de eerste Inspecteur-Generaal van Rijkswaterstaat, Jan Blanken, ook bekend van het vaste dok in Hellevoetsluis en het Noordhollands […]

De dubbele inundatiesluis bij Asperen wordt gerestaureerd. Daartoe neemt de provincie de zeldzame waaiersluizen voor 1 euro over van het Rijk. De sluizen maken deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De waaiersluis is een uitvinding van de eerste Inspecteur-Generaal van Rijkswaterstaat, Jan Blanken, ook bekend van het vaste dok in Hellevoetsluis en het Noordhollands Kanaal. Door een constructie die de waterdruk aan beide zijden van de sluisdeur gelijkmaakt, kunnen de deuren ook tegen de stroom in worden geopend.

Reageer op dit artikel